ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krögare slåss om restaurangpersonal

Johan Nylander · 6 Maj 2013
Uppdaterad 6 Maj 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Krogar och restauranger expanderar kraftigt i landet. Nu är det huggsexa om kockar och serveringspersonal.

Svenska Dagbladet skriver att den sänkta restaurangmomsen gett positiva effekter och att branschen går som tåget. Problemet är att det blivit svårt att finna kompetent personal. Konkurrensen om kockar, hovmäster och serveringspersonal beskrivs som stenhård.

– Läget är förstås bättre för de anställda, eftersom de kan förhandla kring löner på ett helt annat sätt. Är man erfaren och intresserad kan man välja fritt var man vill jobba, säger Elin Bergström, restaurangchef på Culture, till SvD.

Även Kristofer Sandström, delägare i Vassa Eggen och Tennstopet i Stockholm, vittnar om personalbristen.

– Det kan bli lite rörigt när krögarna rycker personal men man måste se till sitt eget. Vill inte personalen stanna har man ju misslyckats, säger han till tidningen.

Enligt branschorganisationen Visita har 6.000 nya jobb skapats på grund av momssänkningen (från 25 till 12 procent) som infördes 1 januari 2012. Hotell- och restaurangfacket tror siffran är lägre. De båda organisationerna samarbetar för att matcha arbetslös personal med lediga jobb i branschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro