ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krogarna får det tuffare trots halverad moms

Johan Mårtensson · 13 Dec 2012
Uppdaterad 13 Dec 2012
Krogarna får det tuffare trots halverad moms Thomas Steinwender, krögare på Restaurang Kvarnen på Södermalm, är pessimistisk inför de kommande åren. – Res- taurangbesök är något som man drar in på väldigt sent, men snart kommer det nog att ske, tyvärr.

Krogarna får det tuffare trots halverad moms Thomas Steinwender, krögare på Restaurang Kvarnen på Södermalm, är pessimistisk inför de kommande åren. – Res- taurangbesök är något som man drar in på väldigt sent, men snart kommer det nog att ske, tyvärr. Foto: Isabel Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

Vid årsskiftet har det gått ett år sedan restaurangmomsen sänktes till 12 procent i landet. 

I och med halveringen av momsen har många krogar storsatsat och nyanställt – till och med tredje kvartalet i år hade nästan 7 000 nya jobb tillkommit i branschen, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Men momssänkningen räcker inte i finanskrisen. 

Enligt Manpowers nya Arbetsmarknadsbarometer blir kommande månader dystra för svenska krogar.

– Företagen har fått svara på om de tror att sysselsättningen kommer att öka, minska eller ligga kvar på samma nivå under de tre första månaderna 2013. Enligt deras prognos blir det en kraftig nedgång i branschen, säger Hans Makander, informationschef på Manpower Group Sverige.

Arbetsmarknadsbarometern har använts internationellt i 50 år. I Sverige har 750 företag deltagit i den senaste undersökningen, som visar att 4 procent fler tror på uppsägningar än tillväxt i restaurangbranschen under kommande tre månader. 

Den pessimistiska rapporten är ett rejält trendbrott efter tre år med starka jobbutsikter, och bilden bekräftas av facket. 

– Med tanke på alla ekonomiska prognoser och arbetslösheten ser det inte så positivt ut den närmaste tiden. Allt visar på en lägre tillväxt och det finns flera varsel i branschen redan, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Krögaren: Fler väljer matlådor

Den sänkta krogmomsen höll tillbaka krisen från restaurangbranschen, men nu är den på väg. Det menar Thomas Steinwender, krögare på Restaurang Kvarnen på Södermalm i Stockholm. 

– Momssänkningen gjorde att vi kunde sänka priserna och anställa mer personal. Vi har därför också fått fler och nöjdare gäster. Men kommande år tror jag kan bli lite tuffare, säger han.   

Enligt Thomas Steinwender brukar krogbranschen klara konjunkturnedgångar förhållandevis bra i vanliga fall. Men en rejäl finanskris som denna kommer att märkas av till slut med att fler väljer hemmamåltider och matlådor, menar han. 

– Restaurangbesök är något som man drar in på väldigt sent, men snart kommer det nog att ske, tyvärr, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro