ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krogpärla i skärgården

Anders Falkirk · 10 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Oaxens Skärgårdskrog.

Oaxens Skärgårdskrog.


klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholms södra skärgård ligger Sveriges kanske mest omtalade och spännande krog, Oaxen Skärgårdskrog. I köket skapar köksmästaren Magnus Ek gastronomi på allra högsta nivå. Det är inte bara naturens lyrik som lockar besökare till Stockholms skärgård utan även matens poesi. Sedan några år tillbaka kryllar skärgården av krogar och krögare som serverar kycklingterriner, skärgårdstapas, lammrostbiffar, chèvrebakelser, rårakor på svartrot och sparris, äppelcarpaccio, dilammskorvar, gazpacho med rostade vitlöksskorpor och naturligtvis massor med fisk. Många av krogarna är kända, andra nya. Det är Fejans Skärgårdskrog, Finnhamns Café-Krog, Lidö Värdshus, Utö Värdshus, Dykarbaren på Sandhamn och den kanske finaste krogen av dem alla: kocklandslagets Magnus Eks krog på den lilla ön Oaxen mitt på Himmerfjärden. Nyligen utsågs den till en av världens 50 bästa restauranger av Restaurant Magazine i London.

KALKSTENSBROTT Ön hade en gång i tiden ett kalkstensbrott. Krogen ligger i den gamla disponentvillan och har endast 40 platser. På menyn finns  rätter som mjölksockerstekt marulk under krabba och Hörningsholms sparris, eller tryffeldilamm med päron- och mandelmos. De flesta råvaror är lokalt producerade och i köket använder man även en rad vildväxande örter från öarna runt omkring. Anledningen till att Oaxen Skärgårdskrog inte fått några Michelinstjärnor sägs vara att Michelingubbarna är för bekväma för att ta sig de 70 kilometerna söderut från Stockholm. Om det är sant är svårt att säga, men att Oaxen är skärgårdens stora krogstjärna råder det ingen tvekan om. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro