ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krogtips: 3 nyöppnade krogar i Köpenhamn

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 22 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Broaden & Build är en av tre nyöppnade krogar att hålla koll på i Köpenhamn.

Broaden & Build är en av tre nyöppnade krogar att hålla koll på i Köpenhamn. Foto: Broaden & Build


Det kokar på den närmast överhettade krogscenen i Köpenhamn – och öppningstempot visar inga tecken på att avta. Så vart ska du styra kosan nästa gång du åker över sundet? Här är tre nyöppnade förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Äkta asiatiskt

Sedan den tidigare Relæ-kocken Lisa Lov öppnade sin första egna krog för ett par månader sedan har det varit kamp om sittplatserna, i synnerhet sedan recensionerna började strömma in. Konceptet kan sammanfattas som asiatisk soul food på lokala råvaror och den kinesisk-kambodjanska Lov håller inte tillbaka på hettan.

quotation startVarför inte avsluta med en kaffe- och kokosmjölksslush spetsad med whisky?quotation end

Du väljer tre eller sex rätter och låter köket sköta resten – syrligt het torsk- och koriandersallad med friterat torskskinn, en magisk ”odödlig” buljong (den står ständigt på spisen och matas med allehanda ingredienser) och wokad purpurkål med chili och jordnötter var några av höjdpunkterna när vi var där. Till det serveras kul cocktails och suröl – och varför inte avsluta med en kaffe- och kokosmjölksslush spetsad med whisky?

Tiger MomRyesgade 252200 Københavntigermom.dk

Smörrebröd med svensk (!) twist

Det hör inte direkt till vanligheterna att svenska kockar öppnar hyllade smörrebrödkrogar i Köpenhamn, men man får verkligen säga att Magnus Pettersson, skolad hos smörrebrödkungen Adam Aamann, har lyckats. Det som började som en populär mackeria inne på saligen insomnade Westmarket har omformats till en fullfjädrad restaurang ett stenkast från Nørreport, komplett med svensk feeling i form av påkostad inredning från Svenskt Tenn.

Smörrebröden har (till och med av kräsna danska recensenter) utropats till stans bästa, och är nynordiskt eleganta, vackra och gjorda på de bästa ekologiska råvaror som kan uppdrivas. Och glöm trist standardbira på tapp. Här är det kul öl från i synnerhet Mikkeller, men också To Øl och Omnipollo som gäller, och till sillen finns förstås ett enormt utbud av snaps.Selma

Rømersgade 201103 Københavnselmacopenhagen.dk

Ölvardagsrum off the beaten track

Tidigare huserade mest industrier och skeppsbyggare på Refshaleøen strax utanför Köpenhamns centrum, men nu har området blivit ett slags mecka för kulinariska uppstartsprojekt. Röjiga finkrogen Amass var en av de första krogarna som slog upp portarna här ute och kökschef och tidigare Nomakocken Matt Orlando har just öppnat sin andra restaurang några hundra meter från moderskeppet.

quotation startSurdegsbröd, miso och panad till fish n’ chips är närmast en självklarhetquotation end

Här är det prisvärd ”vardagsmat” på bra råvaror och nybryggt öl från det egna bryggeriet som gäller. Orlando är en pionjär inom hållbar matlagning och att restprodukterna från ölbryggningen förvandlas till både surdegsbröd, miso och panad till fish n’ chips är närmast en självklarhet. De som på diverse popups har fått prova på den legendariska ”Amass Fried Chicken” kommer garanterat att flockas här.

Broaden & BuildRefshalevej 175A1432 København

Linda Dahl & Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö 

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro