ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönika karriär av Sif Helena

Stockholm Mary Örnborg · 28 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur går det med nyårslöftet?

På tolvslaget varje år får jag alltid en ödesmättad, men samtidigt pirrande känsla i magtrakten. Med vinterhimlen fylld av raketer och ett glas champagne i handen kan jag inte låta bli att fundera över vad som kommer hända under året. För att därefter ställa mig själv frågan: Vad vill jag ska hända?

Jag vet att jag är långt ifrån ensam om fenomenet. Många nyårslöften för det nya året avges, men långt färre hålls. Säkert har du också ett oinfriat nyårslöfte med dig i bagaget, kanske flera. Fundera en stund vad det var som gjorde att du misslyckades. Jag tror att svaret på frågan många gånger ligger i att det just är relativt tunna löften som avges utan större eftertanke och lite för sakens skull. För vems skull gav du löftet? För din egen eller andras? I flera fall är det just löften till andra och inte så mycket egen vilja bakom. Ett typiskt exempel är att för tredje året i rad lova familjen att försöka sluta röka. Känner du igen dig? Vill du verkligen att årets löfte ska bli verklighet så bör du skrota det. Byt ut löftet mot ett mål istället.

Att sätta mål är en del i arbetet med karriärplanering. Som karriärcoach ber jag ofta medlemmar att blunda och fundera över hur de vill att deras liv ska se ut om tio år, fem år och tre år. För vissa är det en hissnande och ibland skrämmande känsla att blicka framåt i tiden och faktiskt måla upp en bild av hur de vill att deras liv ska se ut. För andra är det ett naturligt sätt att leva och de arbetar systematiskt med mål och handlingsplaner.

Hur sätter du då hållbara mål? Ja, här är några enkla knep som kan kännas ganska självklara. Det första och det absolut viktigaste är att målen är dina egna. Motivationen är A och O för att lyckas. Målen ska också vara realistiska, d v s sätt ribban lagom högt så att du kan nå ända fram. Bryt ner de större målen i delmål, på så vis blir de mer konkreta och det blir även lättare att se uppnådda resultat. Tidssätt målen med både startdatum när du ska börja och en tid för när de ska vara avklarade. Slutligen är målen till för att revideras, om förutsättningarna förändras så bör målen uppdateras. Att sträva mot inaktuella mål för sakens skull tjänar inget till.

Allt i livet går naturligtvis inte att påverka, vilket också är en del av tjusningen. Men en hel del kan du bestämma över själv, ofta mycket mer än du tror. Ta tillfället att göra 2007 till ditt! För som en klok person har sagt: Om du inte vet vart du ska är ingen vind gynnsam.

Plus: Att kunna ha möjlighet till en veckas semester och därmed få uppleva solen på Lancarote.

Minus: Som nybliven förortsbo ogillar jag starkt att det bara verkar bli allt bökigare att pendla.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro