ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönika på Nyhet

Stockholm Mary Örnborg · 22 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varför är min existens inte självklar? Marie Jakobi - civilingenjör

Nu är det bevisat: bolag med kvinnor i styrelsen är lönsammast. Det visar en studie gjord av Anna Mäkinen-Salmi och Per-Åke Niska vid den företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. De har studerat 48 svenska börsbolag, varav hälften hade mer än 30% kvinnor i styrelsen och den andra hälften inga kvinnor alls. Detta är nu ingen nyhet för oss kvinnor. Vi har alltid vetat att det är så. Det är bara ingen som har trott oss, när vi har sagt det.

Varför tror inte männen på oss? Varför blir vi inte respekterade på samma sätt som männen? Varför behöver vi kriga om självklara saker som lika lön och att hälften av de anställda ska utgöras av kvinnor på företagen? Det är bara männen som har svaren. Det finns säkert massor av bra svar och massor av bortförklaringar som vi har hört förr. Men vi ska inte sluta fråga förrän vi möts på en jämställd nivå. Det tjänar alla på.

Jag tror att en del av sanningen är att vi kvinnor själva är så vana vid att inte bli respekterade, att vi inte heller ser att vi inte blir det. Det är liknande mekanismer som när en misshandlad kvinna stannar kvar i äktenskapet tills hon blir ihjälslagen. Hon tror att det är hennes fel och därför uthärdar hon; hon borde ha sett till att maten kom på bordet, hon borde ha bäddat sängen, hon borde ha utfört alla uppgifter mycket noggrannare, hon borde varit bättre.

I arbetslivet är det inte många som slåss rent fysiskt. Men ord kan också ha en dräpande effekt. Att ignorera, förminska, förlöjliga, skapa skam och skuld eller undanhålla information är exempel på härskarmetoder som används flitigt. De döljs i vardagliga kommentarer som används av både kvinnor och män. Det luriga är att det får den andra personen att tro att den är mindre värd och mindre kompetent trots att så inte är fallet. Det hoppfulla i kråksången är att män som misshandlar bara gör det tills den misshandlade kvinnan säger ifrån. Att gå därifrån är också ett sätt att säga ifrån.

Och nu har vi alltså bevis för att vi kvinnor är värdefulla på arbetsmarknaden. Vi förtjänar att bli behandlade med respekt! Jag undrar varför vi ska behöva bevisa det överhuvudtaget? Jag funderar starkt på att bli hemmafru tills min yrkeskompetens behandlas med respekt i arbetslivet. Då slipper jag ha dåligt samvete för att jag inte är hemma med barnen, vilket jag har när jag är på jobbet.

+ Dammsugaren och tvättmaskinen, som gjorde det möjligt för kvinnor att börja arbeta utanför hemmet. - Det manliga tolkningsföreträdet, som härskat i tusentals år och satt sin prägel på språket.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro