ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönika: Quake hör hemma på de stora e-sportscenerna

Erik Glanell · 13 Jun 2017
Uppdaterad 12 Jun 2017
Att spela Quake champions väckte gamla minnen från en svettig klädkammare, på ett bra sätt, skriver Metros e-sportredaktör Erik Glanell.

Att spela Quake champions väckte gamla minnen från en svettig klädkammare, på ett bra sätt, skriver Metros e-sportredaktör Erik Glanell. Foto: Bethesda


"Quake champions". En e-sportsuccé eller en flopp? Metros nostalgiska e-sportredaktör Erik Glanell hade gärna sett spelet äntra de stora scenerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommar. Sol. Ljudet av måsar. Jag minns att det var sånt där perfekt sommarväder som Sverige lyckas bjuda på vid några enstaka tillfällen varje år. 25 grader och inte ett moln på himlen.

Ännu varmare var det i klädkammaren ombyggd till ett LAN-rum där jag och min kompis Stefan satt och lirade ”Quake 3 arena” hos hans granne.

Fläktarnas surr påminde om ljudet av en sommarbris som kittlade trädens kronor.

Fast just då fanns det inget jag brydde mig mindre om än vädret utanför det fönsterlösa rummet. Jag hade fullt upp med att hänga med i detta nya, snabba, berusande spel på skärmen framför mig. Så enkelt och avskalat. Så skicklighetskrävande och svårt.

För mig var det ett av de första mötena med multiplayer i FPS-genren och är än i dag ett av mina starkaste spelminnen.

För ett par månader sedan väcktes minnet till liv igen när jag fick återuppleva känslan i betaverisonen av ”Quake champions”.

För känslan är kvar i detta upphottade, ansiktslyfta och pånyttfödda spel. Bortser man från det rent kosmetiska är det i stort sett samma som för 18 år sedan. Railgun, rocket launcher, quad damage, lightning gun. Nostalgitripp deluxe.

Och det osar e-sport.

Det händer fortfarande att jag letar fram gamla klipp på klassiska ”Quake”-matcher för att varje gång imponeras av vilket otroligt aim Jonathan ”Fatal1ty” Wendel och de andra proffsen hade under sina bästa dagar.

Det hade varit otroligt häftigt att få uppleva det igen – live – på en fet scen nu när e-sporten har blivit större än vad man någonsin vågat hoppas på.

Jag är förstås inte den enda som skulle tycka att det var kul. Det är också utvecklarnas våta dröm att ”Quake champions” ska bli det nya heta på scener runt om i världen.

Ett första steg togs redan under Bethesdas presentation på spelmässan E3 i helgen där en av nyheterna var lanseringen av turneringen Quake world championship. Med nära nio miljoner kronor i prispotten får man ändå kalla det en rivstart. Speciellt eftersom spelet inte ens har släppts till den breda massan ännu.

Kanske har jag svårt att se förbi nostalgin, men som spel är ”Quake” utan tvekan en av utmanarna bland de stora titlarna i e-sporten. Men även ett bra spel är ingenting utan några som spelar det. Den stora frågan är med andra ord om spelet kommer kunna locka till sig publiken som inte nödvändigtvis har en lika nostalgisk koppling till det som jag har.

Jag hoppas det.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro