ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönika Rasmus Fleischer

Stockholm Mary Örnborg · 28 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En riksdagsledamot, som jag råkar vara bekant med, ringde i veckan. – "Händer det något i fildelningskriget nu, eller har läget lugnat sig sen i somras? Du vet, jag är ju inte så teknisk..." Ungefär samma fråga har jag fått höra jag vet inte hur många gånger sedan förra årets polistillslag mot The Pirate Bay. Oftast hasplar jag ur mig ett lagom undvikande svar: Jodå, visst händer det saker. Regeringen förbereder lagförslag som kan ge polisbefogenheter till upphovsrättsindustrins privata utredare, som i sin tur går på offensiv för att tvinga internetleverantörerna att censurera vissa sajter...

Men kraftmätningen mellan fildelningsnätverk och upphovsrättsindustrier kan inte reduceras till en serie av domslut och polisrazzior, skandaler och utspel, demonstrationer och lagändringar. Det som verkligen betyder något är i stället de ständigt pågående förändringarna av teknik och, inte minst, attityder. På sistone har vi sett Arla helsidesannonsera "Leve fildelningen!" i morgonpressen. Nöjessidor som tipsar om Oscartorrents.com utan ett ord om att fildelning kan anses kontroversiellt. Ett stort reportage i senaste numret av Vanity Fair pekar på en kombination av tillåtande attityder och hög bandbredd, som ska ha gett just Sveriges internetanvändare en så hög profil inom fildelningsexplosionen. En ny rapport från en amerikansk antipiratkartell pekar ut Sverige som "frihamnen för piratkopiering", och i januari besöktes polishögskolan av en delegation med FBI-agenter och Hollywoodlobbyister.

Nyfikenheten i utlandet på vad som händer i Sverige är extremt stor, men här kan ändå fildelningsfrågan uppfattas som politiskt död. Sprängstoff har systematiskt skjutits på framtiden. Förundersökningen om The Pirate Bay har förlängts till den 1 juni, så att hundratals beslagtagna servrar kan fortsätta att samla damm. Nya regeringen har behållit hemligstämpeln på de över 700 brev som utväxlades mellan Hollywood och justitiedepartementet inför razzian. Själva måltavlan The Pirate Bay, som var uppe igen efter ett par dagar, har nu oskadliggjort sig genom att sprida sin infrastruktur på flera länder.

Vi har bara sett början på fildelningens decentralisering och anonymisering, som gör den allt svårare att komma åt. I takt med att lagringsmedia blir allt mindre och allt billigare, närmare vi oss punkten då vi bär runt på flera terabyte i fickan, redo att på nära nolltid trådlöst kopieras till en förbipasserande på gatan. Vad gör antipiraterna då?

PLUS Piratbion utforskar nya sätt att uppleva bio: Först YouTube-festival, sedan shoot-a-long. Nu, torsdagen den 1 mars på KTH, knyter de ihop biogragkonceptet med onlinevärlden Second Life.

MINUS YouTube blir sämre och sämre. Användarkonton har stängts och tusentals filmer raderats, på order av tevebolag vars nyhetsklipp använts i kritiskt syfte.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro