ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönika till sidan 6

Stockholm Mary Örnborg · 14 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rör inte min TV! TV:n är död. Allt går att ladda ner på Internet. TV-kanalerna är snart borta. Ni kanske känner igen resonemangen. Många förstå-sig-påare har högtidligt deklarerat att TV-mediet befinner sig i en svår utförsbacke. Senast i raden av dessa belackare var Bill Gates som nyligen påstod att TV:n kommer att vara död om fem år. Anledningen? Internet naturligtvis. Internets ohejdade utbud ger oss tillgång till obegränsat med filmer och program att välja och vraka mellan. Med effektiva sökfunktioner kan de mest obskyra tittarintressen tillgodoses. Gourmetmatlagning för din hund, polska vampyrfilmer eller en kurs i näsflöjt. Allt är möjligt och valmöjligheterna tycks oändliga. Men medan många sjunger valfrihetens lov så är det diskutabelt om vi verkligen vill och orkar fatta alla dessa beslut själva. Det moderna samhällets paradox är nämligen att människan inte förmår att hantera för stor frihet. De ökade valmöjligheterna medför ju också ett ansvar – man måste känna till vad man ska söka efter. Att ständigt behöva välja själv kan lätt upplevas stressande. Beslutströttheten gör att vi istället söker vägledning. Vi behöver någon som guidar i TV-utbudet, någon som paketerar och sorterar. Vi behöver ett fyrtorn som visar oss vägen. Efter en tröttsam dag på jobbet, bilköer, middagsinköp och dagishämtning kommer många med tacksamhet låta TV-kanalernas förvalda ström av program skölja bort alla dagens små besvär. Ungdomar är otvivelaktigt de största konsumenterna av YouTube och andra filmklippsajter. Men samtidigt är det de unga som står på barrikaderna för att försvara den traditionella TV:n. En ny undersökning visar att tre av fyra ungdomar menar att det är viktigt att fortsätta kunna se på TV som idag. Rör inte min TV! säger de med samlad röst. TV:n är en känsloladdad ägodel med en central plats i mångas liv. Och kanske är det så att inget medium helt och hållet ersätter ett annat. TV:n ersatte inte radion, videon ersatte inte bion. Lika lite kommer internet att ersätta TV:n. Att TV-mediet kommer att förändras är odiskutabelt. Men Bill Gates är ute i ogjort väder när han menar att TV:n är död om fem år. Var det förresten inte han som sa att 640 kilobyte i datorminne skulle vara tillräckligt?

Tummen upp: För Svenska institutet som öppnar svensk ”ambassad” i virtuella världen Second Life Tummen ner: För vår nya IT-minister Åsa Torstensson som inte använder internet för att hon vill ”använda sin tid effektivt”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro