ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönika: Att blunda för förnyelse kan bli dödsstöten för NiP

Erik Glanell · 30 Maj 2017
Uppdaterad 30 Maj 2017
Christopher "GeT_RiGhT" Alesund efter den emotionella berg-och-dalbanan som ledde fram till seger i ESL One i Köln 2014.

Christopher "GeT_RiGhT" Alesund efter den emotionella berg-och-dalbanan som ledde fram till seger i ESL One i Köln 2014. Foto: ESL/Helena Kristiansson


Att inte vilja förändras kan vara farligt, även för ett legendariskt lag som Ninjas in Pyjamas, skriver Metros e-sportredaktör Erik Glanell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sorg är lite väl magstarkt, men det är åtminstone med oro som jag följer svenska Counter strike-laget Ninjas in Pyjamas nuförtiden.

Lite som att se det där gamla rockbandet som under sina glansdagar var banbrytande, kaxiga, oövervinnerliga, men som i dag kräver en stark dos nostalgi för att uppskattas på samma sätt som förr.

Ninjas in Pyjamas har betytt mer för den svenska Counter strike-scenen är något annat lag. I mångt och mycket även den internationella.

I gaming pratar man ofta om ”metan”, alltså det bästa sättet att ta sig an spelet på vid en given tidpunkt eller version. Under en lång period patenterade Ninjas in Pyjamas metaspelet. De var metan. De var ett av få lag i världen som utnyttjade spelets begränsningar optimalt och la grunden till det moderna sättet att spela Counter strike.

LÄS MER
Jesper "JW" Wecksell om brorsans succé i Gamerz

Beviset är bland annat den historiska segersviten med skräckinjagande 87 offlinevinster i rad. Ingen kommer någonsin att slå det. Ingen kan ta det ifrån Ninjas in Pyjamas.

Uttrycket ”NiP magic” myntades på grund av lagets otroliga sätt att hantera pressade lägen och vända underlägen till överlägen.

Dessvärre vilar även förbannelser i magiska världar och extra utsatta är de som är på toppen.

Andra började kopiera NiP:s vinnande koncept. Tränade, förändrade, förfinade. Under tiden har förbannelsen legat och grott i skuggan. Konkurrensen hårdnade. Sen slog förbannelsen ut med full kraft. Nu är Ninjas in Pyjamas omkörda av rörelsen de själva var med att lägga grunden till.

Kulmen för Ninjas in Pyjamas motgångar blev när de för första gången missade att kvalificera sig till en major-turnering. Ett hårt slag mot en stolt organisation.

Sedan 2012 har lagets kärna bestått av samma fyra spelare. Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund, Adam ”Friberg” Friberg, Patrik ”f0rest” Lindberg och Rickard ”Xizt” Landström.

Medan den femte spelaren bytts ut gång efter annan har kärnan alltid varit intakt i vad som i e-sportsvängen är en evighet. Hedervärt tycker några, dumt tycker många. Oavsett vad man tycker är det ett faktum att något inte fungerar i det legendariska laget.

Att hålla ihop kan mycket väl vara ett framgångsrecept om man lyckas ta sig starkare ur de svåraste stunderna. Se bara på lag som Virtus.pro.

Men att vara blind för förändring och förnyelse kan också bli dödsstöten även för ett klassiskt lag som Ninjas in Pyjamas.

Låt oss bara för allt i världen få uppleva magin igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro