ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krönikör löper gatlopp på Twitter efter Anja-krönika

Jenny Sköld · 26 Jun 2012
Uppdaterad 26 Jun 2012

Anja Pärson vägrar bli en gayikon. Det kallar Ronnie Sandahl "osolidariskt" i en krönika i Aftonbladet. Nu får han sina fiskar varma på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tråden om Aftonbladet-skribenten Ronnie Sandahls senaste krönika är den absolut hetaste på Twitter i skrivande stund. Krönikan, där han kallar alpiniststjärnan för "osolidarisk"  för att hon vägrar att bli någon frontfigur för gayrörelsen, har väckt starka känslor, både bland hetero- och hbtq-personer. Bör en idrottsstjärna göra politik av sin sexualitet om han eller hon är homosexuell? är själva kärnan i diskussionen. 

När alpiniststjärnan häromdagen "kom ut" i sitt sommarprogram vädjade hon till lyssnarna att inte göra henne till en ikon. " Jag är jag, Anja. Gör mig inte till en symbol för era åsikter", avslutade hon sitt program, där hon avslöjat att hon väntar barn tillsammans med flickvännen Filippa.

Något som Ronnie Sandahl kritiserar, i krönikan "Solidaritet finns inte i Anjas ordbok": "... hennes största rädsla tycks vara att representera en utsatt grupp säger också något om vår tids rädsla för solidaritet".

På Twitter har känslorna varit minst sagt upphettade efter utspelet – även bland hbtq-personer – något som säger något om ämnets sprängkraft. Piratpartiets ledare Anna Troberg länkar till blogginlägget "Är Ronnie Sandahl tacksam för att jag inte kallar honom pucko", där budskapet är att det går att vara förebilder på fler sätt än att gå längst fram i Prideparaden: Att se trettio sekunder från en Pride-parad på tv var viktigt för mig när jag var tonåring. Att se två medelålders svenssonflator köpa mjölk tillsammans i den lokala ICA-butiken var viktigare. Förebilder är som stjärnor. De lyser klarare ju närmare de befinner sig", skriver hon.

Andra är mer kortfattade. Vissa på gränsen till hatiska. Ronnie Sandahl kallas allt från "jävla svin" till spydigheter och ironier: “Åh Ronnie Sandahl har skrivit nåt! Säkert intressant och tänkvärt!” (Chessy Lames) och provocerande korkat, och "självgod, vit, heteroman". Några enstaka tar honom också i försvar. Jonas Gardell skriver: "Den homorörelse Anja tar avstånd från ÄR ju förutsättningen för hennes öppenhet idag".

Metros egen krönikör Lisa Magnusson står för ett av de senaste inläggen  i debatten i en nypublicerad krönika. " Syftet med hbtq-kampen är väl ändå att alla skall ha samma rättigheter, inte att hbtqi-sexuella skall ha särskilda plikter?", skriver hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro