ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kronofogden jagar studieskuldssmitare

Andréas Jelvefors · 12 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

De med störst lån är sämst på att betala tillbaka

klar

Artikellänk är kopierad

UTBILDNING. De som studerat längst på universitet och därmed dragit på sig högst studieskuld tycks ha klarat sig sämst på arbetsmarknaden. Det visar en kartläggning som Metro gjort över de tio personer i Sverige som har högst studieskulder. De tio har efter studier mellan 2,3 och 1,4 miljoner i lån hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Men de långa studierna har inte resulterat i arbete, åtminstone inget som renderat i synbara inkomster. Sju av de tio saknar helt taxerad inkomst och jagas nu utomlands eller i Sverige för sina studieskulder, totalt 11 miljoner kronor.– Att de som studerat längst  och tagit mest lån är de som är sämst på att betala tillbaka, det är en överraskning för mig. Det sänder verkligen ingen bra signal till andra låntagare, säger Magnus Forss, presschef på CSN.

Gemensamt för de tio är att de tagit sina lån enligt det gamla lånesystemet före studiestödsreformen 2001.– Numera kan man maximalt få lån i 240 veckor. De här tio personerna har fått generösa dispenser, säger Magnus Forss.Nummer ett på listan har studerat 23 terminer i USA där han har fått extra lån för uppehälle. Kronofogden har nu tagit internationell hjälp för att få tag i de fem personer på topp-tio-listan som befinner sig utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro