ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kroppen efter en förlossning – problem som få pratar om

Matilda Ström · 29 Aug 2018
Uppdaterad 29 Aug 2018
Tusentals kvinnor upplever besvär efter förlossningen som kan påverka hela livet.

Tusentals kvinnor upplever besvär efter förlossningen som kan påverka hela livet. Foto: Pixabay


Ofrivilliga pruttar, hemorrojder, svårt att hålla tätt och krånglande sexliv är en del av tusentals nyblivna föräldrars verklighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år är det upp emot 120.000 kvinnor i Sverige som genomgår en förlossning. För hundra procent av dem förändras kroppen efter det. Tusentals kvinnor upplever besvär som kan påverka hela livet, till exempel när man idrottar. Trots det är det endast hälften av oss som någonsin ens pratat om det, enligt en ny SIFO mätning som RFSU låtit göra. Ofrivilliga pruttar, hemorrojder och avslag är inget vi pratar om därför också något kvinnorna hanterar själva och sällan får hjälp med.

– Många kvinnor som nyss fått barn sitter överrumplade och chockade med läckande underliv och smärtor och säger “Varför var det ingen som sa något?” Jag har träffat kvinnor som gått med urinläckage i över 40 år, säger Ingrid Frisk, barnmorska och sexualpolitisk sakkunig på RFSU och fortsätter:– I värsta fall är man dömd till trosskydd resten av livet. Jag har också träffat kvinnor som medvetet skramlar med stolen när de ska resa sig upp om det skulle komma en prutt, så det inte höras. Så kringskuret livet blir!

God omsorg innan förlossningen

Idag får en gravid kvinna god omsorg innan förlossningen. Hon går regelbundet till Mödravårdcentralen och mäter blodvärden och får samtala med en barnmorska. Efter förlossningen går nyblivna föräldrar istället till Barnavårdcentralen. Nu har fokus skiftat helt till barnet. Det är viktigt att barnets hälsa följs upp men en nyförlöst kvinna kan sitta med värk, ömma bröst, depression och har ingenstans att fråga vad som är normalt. Hur länge ska det vara såhär? Vad kan jag göra? Och blir hon sjuk till exempel av mjölkstockning är hon hänvisad till en vanlig akutmottagning.

– Här saknas en väl fungerande eftervård och det ser alldeles för olika ut beroende på var du bor i landet. Det ska finnas en naturlig plats att vända sig för stöd och för att kunna ställa frågor. Att fortsätta samtalet efter förlossningen med den barnmorska du träffade under graviditeten är en bra lösning. Men man ska kunna få kontakten redan inom två veckor efter förlossningen, säger Ingrid Frisk.

För att få igång samtalet och för att få upp frågan om en bristande eftervård inför valet startar RFSU en Mammalinje, en tillfällig telefonlinje dit mammor och föräldrar kan ringa och prata om vad de vill med en barnmorska. Inga känslor eller frågor är pinsamma eller konstiga.

pil
/FAKTA/

Mammalinjen är öppen varje vardag kl 13-18 mellan 27 augusti och 7 september.Telefonnummer: 08-40 90 70 10Samtalen besvaras av erfarna barnmorskor

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Ström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro