ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kryphålet i röklagen: Här är uteserveringarna där rökning tillåts

Jesper Lindqvist · 2 Jul 2019
Uppdaterad 5 Jul 2019
Stockholm stad tolkar det nya rökförbudet annorlunda, vilket öppnar upp för rökning på flera uteserveringar i huvudstaden.

Foto: Johan Jeppsson/Magnus Andersson/TT


Numera är det förbjudet att röka på uteserveringar.... nästan överallt. Stockholms stad gör nämligen en annorlunda tolkning av lagen, vilket ger flera ställen möjlighet att inrätta "rökrum" utomhus. "Vi testar rökrum under sommaren", säger Ana Camargo Valencia, miljö- och hälsoskyddsinspektör, till

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Rökförbud på uteserveringar.

Vem: Samtliga krogar, kaféer och restauranger med uteplatser.

Var: I hela Sverige.

Hur: Rökning måste ske ett par meter från själva uteserveringen.

När: Förbudet trädde i kraft den 1 juli.

Varför: "Utöver förbättrad folkhälsa och mer hälsosam arbetsmiljö för väldigt många är det viktigt att förändra normer kring rökning, som är en av de främsta orsakerna till cancer i Sverige i dag", säger socialminister Lena Hallengren (S).

"Konflikten" som har uppstått handlar om att lagen om rökförbud på uteserveringar tolkas olika av de offentliga institutionerna.

Medan länsstyrelsen i Stockholm och Folkhälsomyndigheten menar att rökförbudet är absolut gör Stockholms stad en annan tolkning av lagen.

LÄS MER
Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

– Jag tycker att fler rökfria miljöer är bra. Men det finns en oro för att det får väldigt märkliga konsekvenser, jag tror att lagstiftningen kommer att uppfattas som orimlig, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm, till DN.

pil
Rökning i siffror

9000: Alla som säljer tobaksvaror behöver, liksom de som säljer alkohol, ha ett tillstånd. I och med att den nya lagen träder i kraft kommer också de som redan har försäljningstillstånd att behöva ansöka om ett nytt senast den 1 november i år. Därefter är det upp till Socialförvaltningen i respektive kommun att avgöra huruvida försäljning får ske eller inte. Det kan också vara en dyr historia att få ett försäljningstillstånd, uppemot 9000 kronor beroende på kommun.

7: År 2018 var det 7 procent av befolkningen 16–84 år som uppgav daglig tobaksrökning, de flesta i åldrarna 45–64 år.

1 miljard: Enligt en uppskattande beräkning gjord av organisationen Håll Sverige Rent slängs runt 1 miljard fimpar på svensk mark varje år. Hade man lagt dessa på rad hade det räckt från Sverige till Sydafrika – och tillbaka igen.

63: I fjol stod fimpar för 63 procent av allt skräp i Sveriges större tätorter.

80: Slår man ihop alla tobaksrelaterade produkter (fimpar, tomma ciggpaket, snus, snusdosor etc) står skräpet I stället för 80 procent av allt skräp i Sveriges större tätorter.

Källa: Håll Sverige Rent, Folkhälsomyndigheten, Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

Tre krogar har fått tillstånd

Tolkningen man har gjort i Stockholm grundar sig ironiskt nog i att det inomhus fortfarande inte föreligger något helomfattande rökförbud. Där finns fortfarande möjligheten för krogägare att upprätta små rökrum, något om Stockholm stad tagit fasta på när man tolkat den nya lagen.

Eftersom rökrum inomhus fortfarande tillåts tolkar man därför inte att lagstiftarens intention har varit ett totalt rökförbud, och Stockholm stad överväger nu att tillåta "rökrum" utomhus. Dessa måste dock placeras en bra bit bort från övriga kroggäster, och alkohol kommer inte att få tas med dit.

LÄS MER
Rökförbudet är här – så påverkas du

Kommunens tolkning har nu gjort att tre krogar i Stockholm fått godkänt att upprätta sådana "rökrum" utomhus på test under sommaren. Det rör sig om ställen med stora uteserveringar, såsom Trädgården vid Skanstull, Slakthuset och Mosebacke.

Och ännu fler aktörer kan beviljas tillstånd att upprätta "rökrum" inom en snar framtid.

– Gården vid Norra Bantorget och nattklubben Slakthuset har kommit in med konkreta förslag. Pride för vi en dialog med, och det är många andra krogägare som har tagit kontakt med oss, säger Ana Camargo Valencia till DN.

Från den 1 juli är det inte längre tillåtet att röka på uteserveringar.Foto: Magnus Andersson/TT

Kritik från länsstyrelsen

Stockholms välvilliga tolkning av lagen delas dock inte av berörda myndigheter på nationell nivå.

På länsstyrelsen i Stockholm menar man att lagen inte ger några sådana utrymmen, och att man kommer att kontakta Stockholm stad för att granska motiveringen som ligger till grund för lagtolkningen.

LÄS MER
Här förbjuds rökning – på hyresgästernas privata balkong

Från Stockholm stads håll menar man att man försöker tillämpa ett pragmatiskt tillvägagångssätt, samtidigt som man är öppen för att tolkningen kan vara för generös.

– Eventuella överklaganden får visa om vi gjort rätt eller fel, säger Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmiljöer, till StockholmDirekt.

1977 – Varningstexter införs på svenska tobaksprodukter.

1988 – Alla SAS inrikesflyg blir rökfria. Ett år senare gäller förbudet alla flyglinjer i Norden.

1993 – Den första tobakslagen kom och innefattade rätten till en rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutorna på svenska skolgårdar förbjuds.

1997 – Rökförbud på alla flygplan i EU:s medlemsländer.

2000 – SJ inför totalt rökförbud på X2000, men redan 1997 hänvisades rökare till särskilda rökvestibuler.

2005 – Rökförbud på alla serveringsställen i Sverige

2015 – Rökning förbjuds på alla utomhusperronger inom Stockholms tunnelbana.

2019 – Rökförbud på bland annat uteserveringar, busshållplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro