ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KTH-examen till invandrad ingenjör

Mary Örnborg · 7 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Elmira Mukhtarova och Souleymane Sidibé hoppas kunna ta sig ut på den svenska arbetsmarknaden med SFINX-projektets hjälp. 

Elmira Mukhtarova och Souleymane Sidibé hoppas kunna ta sig ut på den svenska arbetsmarknaden med SFINX-projektets hjälp.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Vårvisor, välkomsttal av rektor Peter Gudmunds-son och invigningstal av landshövdingen Per Unckel. Så mottogs studenterna i projektet SFINX vid invigningen på Valborgsmässoafton på KTH.Studenterna i SFINX-projektet har 13 olika nationaliteter, varierade kunskaper i svenska och har bott i Sverige olika länge. Men två saker har de gemensamt – de har en ingenjörsexamen från sina ursprungliga hemländer och de vill jobba som ingenjörer i Sverige.Sam Yildirim från Länsstyrelsen i Stockholm är initiativtagare till flera projekt som tar till vara på invandrares kompetenser genom yrkesinriktade vidareutbildningar.– Vi har tidigare genomfört liknande projekt för bland annat  läkare, lärare och hantverkare som har varit mycket lyckade. Det gör att invandrare med specialkompetens integreras snabbare i samhället samtidigt som vi har stor nytta av deras kunskaper, säger Sam Yildirim.Och nu är det dags att ta till vara på de tekniska kunskaperna som Sveriges in-vandrare besitter.

Två av studenterna i den allra första projektklassen är Elmira Mukhtarova, från Azerbajdzan, och Souleymane Sidibé, från Frankrike. De tycker att SFINX är en bra möjlighet.– Trots att jag har en civilingenjörsexamen från mitt hemland och att jag har jobbat som civilingenjör där under 20 år har jag inte kunnat jobba som ingenjör i Sverige. Efter snart fem år  här känner jag att jag äntligen har möjlighet till en utbildning som kan leda till  det jag mest av allt önskar – nämligen att kunna jobba som civilingenjör igen, säger Elmira Mukhtarova.Souleymane Sidibé har en färsk civilingenjörsexamen inom IT från Frankrike. Han bor i Sverige sedan en månad tillbaka och hans dröm är att jobba internationellt. Till skillnad från sina studiekamrater i SFINX har Souleymane inte tvingats lämna sitt hemland av politiska skäl. Han kallar sig kärleksinvandrare.– Min flickvän bor här och därför har jag kommit hit. Nu ser jag en möjlighet att genom SFINX kunna lära mig svenska bättre och samtidigt få den internationella erfarenhet jag drömmer om, säger han.

Om ett år har Elmira, Souleymane och de andra i klassen bättrat på sina kunskaper i svenska, engelska och i hur svenskt arbetsliv fungerar. Därmed har de också bättre chanser att kunna ta ett jobb som civilingenjörer på samma villkor som alla andra KTH-studenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro