ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KTH får 100 000 mejl- konton från Microsoft

Mia Odeh · 27 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
KTH går över till Exchange-konton. 

KTH går över till Exchange-konton. 


klar

Artikellänk är kopierad

Roger Järnbrink, systemadministratör på KTH är nöjd med valet av Exchange.
Roger Järnbrink, systemadministratör på KTH är nöjd med valet av Exchange.

Till sommaren överger Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, sitt interna mejlsystem. Köpet av 100 000 Exchangekonton innebär världens hittills största Microsoft-mejllösning. Microsofts egna e-postsystem med sina cirka 80 000 e-postkonton hamnar på andra plats när KTH nu köper världens största e-postsystem inom Microsoft.

Roger Järnbrink, systemadministratör på KTH är nöjd med valet av Microsoft Exchange och menar att affären kommer att betala av sig i längden.– Vi betalar inte samma pris som företag utanför universitetsvärlden skulle göra.

KTH har i dag dessutom två olika e-postsystem vilket Roger Järnbrink menar innebär dubbelarbete för administrationen.

Efter att ha tittat på andra alternativ av e-postleverantörer föll valet på Microsoft Exchange, trots att det i dag finns flera näst intill kostnadsfria leverantörer som har öppen källkod.– Väljer man en lösning med öppen källkod som Linux blir man så personberoende av de fåtal som vet hur det fungerar. Nu kan vi istället använda Microsofts egna support och sköta den vanliga driften själva. Vi vill inte lämna ifrån oss kontrollen till en extern leverantör om det skulle hända något, säger Roger Järnbrink.

Jonas Feist är försäljningsansvarig på Open source-IT-bolaget Redbridge. Han menar att det inte finns något som tyder på att det skulle vara säkrare att använda ett e-postsystem från ett stort företag än en som är gjord på öppen källkod.– Jag tror att det handlar om ett trygghetsval. De som tar besluten är inte tillräckligt pålästa, samtidigt blir de överösta med information från stora företag som Microsoft. Open source-klienter kan inte hävda sig på samma sätt.

Han tror till och med att säkerheten kan vara något bättre i e-postlösningar gjorda på öppen källkod. – Eftersom de enda intäkterna deras tillverkare får är för supporttjänster vill de förstås vara så bra som möjligt på säkerhet och hjälp.

Men säkerheten är inte det enda som avgjorde valet av e-postsystem för KTH. Även om skolans IT-avdelning uppskattar driftsäkerhet ser de också fram emot nya funktioner. Bland annat kommer personal och elever att kunna planera möten och dela scheman i en gemensam kalender samt läsa e-post via mobilen.

Stöd för fler typer av mobiltelefoner som har möjlighet att få åtkomst till kalendern utanför skolan eller hemmet är något som också diskuteras.– Men det blir något för framtiden, säger Roger Järnbrink.

I dag studerar ungefär 12 000 elever på KTH men det finns 120 000 e-postkonton knutna till skolan. Åtminstone de som an­vänts de senaste två åren och några till kommer att flyttas till det nya systemet.– Alla som någonsin blivit antagna till KTH har en e-postadress hit. Vi kommer inte att flytta över alla men det är bra att ha kvar gamla elever för att förmedla kontakter till examensjobb och så vidare, förklarar Roger Järnbrink.

I vår flyttas de första 6 000 e-postlådorna till Exchange 2007 och till sommaren kommer alla adresser att vara flyttade. Men tills dess återstår att flytta över ungefär 20 miljoner e-postmeddelanden.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro