ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KTH öppnar dörrar för vädervarnare

Mary Örnborg · 11 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Katarina Elevant behövde hjälp med finansieringen för att utveckla sin affärsidé. Vägen till pengarna kan vara genom KTH. Kanske blir det också en doktorandtjänst på köpet. 

Katarina Elevant behövde hjälp med finansieringen för att utveckla sin affärsidé. Vägen till pengarna kan vara genom KTH. Kanske blir det också en doktorandtjänst på köpet.  Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

AFFÄRSIDÉ. Vad gör en entreprenör med två företag bakom sig och nära 15 år i näringslivet på KTH?

Katarina Elevant är en typisk entreprenör och är utbildad meteorolog. Hon har en bakgrund inom bland annat SMHI och som Sverigechef inom det finländska vädertjänstföretaget Foreca. Och nu har hennes senaste affärsidé tagit henne till KTH och en eventuell doktorandtjänst.– Utifrån min affärsidé  har jag utformat en projektansökan till Vinnova som KTH fastnade för. Ansökan har jag utformat så att en doktorandtjänst kan skapas, om min ansökan skulle gå igenom, säger Katarina Elevant. Att vara entreprenör, meteorolog och försöka starta ett eget företag inom väderbranschen är en svår kombination. Men driften att vara egen företagare i väderbranschen är stark hos Katarina.

Redan för några år sedan, innan klimatförändringarna hade borrat sig in i allmänhetens medvetande, identifierade Katarina en ny vädertjänst som skulle kunna tjäna samhällsnyttan. Det  var ett larm som i tid varnar för extremväder, en sådan tjänst skulle underlätta många branschers planering. Även privatpersoner skulle kunna varnas via exempelvis sms att ett extremväder är på väg. – Vinsten med tjänsten skulle vara en större rörlighet i samhället och lägre samhällskostnader i samband med köer på vägarna, exempelvis, menar Katarina Elevant.Det var den lätta delen – att tänka ut tjänsten och att den ska distribueras genom befintlig teknik som bland annat mobiltelefoner, gps och internet. Den svåra delen var att få gehör för sin affärsidé och att få folk att investera i den så att hon skulle kunna utveckla tjänsten.I jakten på finansiering skannade hon igenom alla utlysningar. Men snabbt insåg hon att nästan all finansiering som vänder sig till såddföretag i Sverige är upplagd för att i stor grad gynna forskare mer än vanliga entreprenörer. Hon behövde helt enkelt en forskare för att komma åt finansiering!Dörröppnaren för Katarina Elevant och hennes affärsidé blev därför KTH. – Jag kom fram till att KTH var en bra lösning. Universitetet bedriver grundforskning och KTH är av tradition mer utåtriktad och tvärvetenskaplig och inriktad mot näringslivet och dess behov, säger hon.

Katarina vände sig till Vinnova och frågade om det var okej att skicka in en ansökan tillsammans med KTH. Svaret blev ja. – Jag började leta på KTH efter en forskare att samarbeta med. Men det var inte lätt. Forskare är inte entreprenörer och inte så intresserade av annat än sin egen forskning. Men till slut fick jag kontakt med två professorer – Marko Turpeinen och Nils Enlund, som var villiga att samarbeta kring tjänsteutvecklingen i min affärsidé. Med dem har jag även diskuterat fram ämnet till en eventuell doktorandtjänst.Med KTH:s logga på ansökningshandlingarna och Marko Turpeinen som huvudsökare finns det nu större chans för Katarina Elevant att få finansiering till att utveckla sin affärsidé. Katarinas namn finns också med som bisökare på handlingen med motiveringen att hon ska söka doktorandtjänsten kopplad till ämnet i ansökan.– Doktorandtjänsten är öppen att söka för alla, men det är en fördel att kunna meteorologi och marknaden för nya medier. Men det kan bli svårt att hitta en annan doktorand som har den bakgrunden, säger Katarina Elevant. 

Så blir ditt julväder

Katarina Elevant ställer julprognos

• Efter en köldknäpp lagom till lucia ger ett högtryck så småningom ganska fint väder och på en del håll kan det till och med bli lite vårkänsla. Det blir sparsamt med snö fram till tredje advent, frånsett från  en del snö i fjällen.

• Efter tredje advent närmar sig ett ganska djupt lågtryck från Atlanten/Norska havet och puttar undan högtrycksryggen. Det stillsamma vädret ersätts av rejäl blåst och en del snö i fjällen. Men det ser ut som att lågtrycket, när det bara några dagar före jul drar bort mot Kolahalvön, kommer att ge nordvästvindar och snö på flera håll i landet. Chans för en vit jul med andra ord! Snögaranti i norr, goda chanser för snö i mellersta Sverige och, med lite tur, vitt på marken ända ner över Götaland.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro