ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ku Klux Klan tillåter svarta och judar som medlemmar

Tomas Lundin · 10 Nov 2014
Uppdaterad 10 Nov 2014

Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Att en svart person eller någon med judisk bakgrund skulle vilja gå med i rasistiska Ku Klux Klan låter ofattbart – men nu har i alla fall en gren av ”Klanen” anammat en mer inkluderande medlemspolicy. 

– Vit makt är den gamla klanen, det här är den nya klanen, säger John Abarr, ledare för den nya utbrytargruppen Rocky Mountain Knights, till Great Falls Tribune.

Abarr är en av staten Montanas mest framträdande vit makt-förespråkare och försöker slå sig fram inom politiken, därför möts uppgifterna om att han ändrat åsikt och vill tillåta svarta, judar, homosexuella och latinamerikaner som medlemmar med viss skepsis. Om Abarr verkligen har ändrat åsikt borde han kunna ta bort KKK-stämpeln ur sin nya, multietniska grupp, menar organisationen Montana Human Rights Network.

Några som också blivit tagna på sängen är ”gamla” Ku Klux Klan, som ska ha blivit rasande. 

– Den mannen går emot allt KKK:s stadgar står för, säger Bradley Jenkins, som har den fantasieggande titeln Imperial Wizard inom organisationen till Great Falls Tribune. 

Abarr har till och med träffat medlemmar från den afro-amerikanska intressegruppen NAACP för att diskutera att lägga ner stridsyxan. 

– Jag tyckte det var en bra organisation, sa han enligt Great Falls Tribune.

Men vad blir det då kvar av Klanen när hatet mot svarta, judar och homosexuella är borta? Fortfarande kommer medlemmarna ägna sig åt hemliga ritualer och ikläda sig de vita huvor och kappor som är dess kännetecken. Abarr är också starkt övertygad om att det finns en hemlig världsmaktsordning, ett påstående som i sin tur har starka rötter inom antisemitism.

Montana Human Rights Network, som startades på 1980-talet för att bekämpa just grupper som KKK, kallar mjukisklanen för ”en fars” för att locka medlemmar. 

– De vet att deras åsikter inte är populära så de försöker framstå som mer dämpade.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro