ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kuggfrågorna som ger dig jobb på Google

Jenny Sköld · 27 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012

Högrankade arbetsgivare tar nya grepp för att sålla ut de allra bästa.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur skulle du evakuera ett flygplan? Hur mycket toapapper krävs för att täcka Gotland? Hur skulle du göra för att väga ditt huvud? Rätt svar kan öppna dörrarna för ett jobb på Google.

Sökmotorjätten, som år efter år toppar listor över studenters drömarbetsgivare, behöver knappast oroa sig för att lägga ribban för högt för sina jobbaspiranter. Tvärtom måste de ta till djärva grepp för att vaska fram de bästa intellekten. I stället för det gamla vanliga "berätta om dig själv" vill de mest attraktiva arbetsgivarna nu dyka in i folks hjärnor och se hur de . Det menar författaren William Poundstone, som skrivit boken med titeln "Are you smart enough to work for Google? (och med undertiteln "Trick Questions, Zen-like Riddles, Insanely Difficult Puzzles, and Other Devious Interviewing Techniques You Need to Know to Get a Job Anywhere in the New Economy."

När strömmen av sökanden som knackar på dörren aldrig sinar kan företagen sätta ribban hur högt som helst menar han.

– HR-avdelningarna börjar bli nervösa och frågar sig själva hur de kan säkerställa att deras frågor verkligen fångar upp de som gör jobbet bäst, säger författaren till ABC News. 

Men den som inte klarar frågorna behöver inte vara uträknad ändå. Ett sätt att vinna tid är att först upprepa frågan för att sedan ställa följdfrågor. Om frågan är: Simmar du snabbare i vatten än i sirap? kan följdfrågan bli – "menar du någon speciell typ av sirap eller bara någon som är tjockare än vatten"? Det går också att kompensera bristen på klockrena svar med att göra ett gott intryck.

Det finns i dagsläget inga som helst bevis för att den nya intervjutekniken funkar – bara att de gamla frågorna inte gör det. Studier har visat att att rekryteringen handlar mer om hur de sökanden ser ut och talar, än hur bra de egentligen är på sin uppgift.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro