ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kulturkalaset ställer krav på matförsäljarna

Gustaf Larsson · 28 Maj 2018
Uppdaterad 29 Maj 2018
Jenny Persson, till höger i bild, kommer finnas på plats med sina ekologiska grönsaker under Göteborgs Kulturkalas.

Jenny Persson, till höger i bild, kommer finnas på plats med sina ekologiska grönsaker under Göteborgs Kulturkalas.


När Göteborgs kulturkalas äger rum mellan den 14 och 19 augusti, för tolfte året i rad, är det återigen med stort fokus på hållbar mat. I mitten av denna satsning står Green Corner med helvegetariska måltider. Kan vi vara där och inspirera ligger det i vårt ansvar att göra det”, säger initiativtagaren Filip Eklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro är mediepartner med Göteborgs Kulturkalas.

I sommar är det åter dags för Göteborgs kulturkalas, som pågår i sex dagar. Precis som förra året har maten på festivalen fokus på hållbarhet i alla dess former. Vegetariskt, hållbart och kravmärkt är några av de riktlinjer som matförsäljarna har att förhålla sig till.

I centrum för detta ligger Green corner, ett koncept som festivalen utvecklade förra året tillsammans med Stadsnära Odling och Greenhack Gbg. Filip Eklund, mat- och miljöansvarig på Kulturkalaset, menar att hållbarhetstänket är en självklarhet för festivalen.

– Det är vedertaget att ekologisk och vegetarisk mat är mindre belastande på miljön. Som festivalarrangör ser vi det som en självklarhet att försöka minska på utsläppen när vi kan. Vi arbetar aktivt för att minimera utsläpp och det fotavtryck som vår festival gör, säger Filip Eklund till Metro.

Är det helvegetariskt som gäller på festivalen?

– På Green Corner servar vi inte kött alls för att det oftast är mer hållbart att äta vegetariskt. Men vegetariskt kan man hitta i alla matstånd, vi ställer krav på att alla matförsäljare har vegetariska alternativ. Vi försöker alltid hitta nya återförsäljare av mat som är skickliga på vegetarisk matlagning, så här kan vi alltid pusha vår hållbarhetslinje.

Göteborgs andra stora festival Way out west har även de lagt fokus på miljövänlig mat. Inför festivalen 2012 skrev komikern Marcus Berggren ett uppmärksammat blogginlägg där han raljerade kring just det: ”Och det vet ju alla: vill man rädda världen ska man kränga sojakorv till 30 000 pappor i jeansjacka”, skrev han då.

– Det är alltid en spännande diskussion oavsett vad vi väljer att göra. Hur mycket skillnad vi gör på själva festivalen är svårt att spekulera i, men det jag känner är viktigt, och det jag även tycker att Way out west har gjort fantastiskt bra, är att lyfta fram frågan, säger Filip Eklund och fortsätter:

– Så den stora skillnaden sker kanske inte exakt under festivalen om 30 000 äter sojakorv just då. Men folk får upp ögonen för problemet, och en festival är ett ypperligt tillfälle att sprida den informationen. Så jag tror att man kan påverka jättemycket totalt sett. Det är på lång sikt som den stora förändringen sker.

Filip Eklund, till höger, är ansvarig för Green Corner.
Filip Eklund, till höger, är ansvarig för Green Corner.

De krav som Kulturkalaset i Göteborg har ställt på de 90 matförsäljarna under festivalen, förutom att servera minst ett vegetariskt alternativ, är att åtminstone 30 procent av ingredienserna ska vara ekologiska.

– Om vi kan vara en inspiration till att leva hållbart och kan vi vara där och inspirera ligger det i vårt ansvar att göra det, anser vi.

Kulturkalaset har i år även valt att satsa på ett avfallsförebyggande arbete. I fjol anordnade de ett så kallat “schnippeldisco”. Något liknande kan besökarna se fram emot i år.

– Förra året bjöd vi in besökare att laga mat på svinn, så lagade man mat ihop och lyssnade på musik. Det kommer att finnas liknande aktivitet i år, vad exakt är inte klart ännu.

Filip Eklunds fem bästa tips under Kulturkalaset:

Laga mat på svinn

– Missa absolut inte schnippeldiscot där man dansar tillsammans och ”schnipplar”, det vill säga hackar grönsaker som tillagas och äts istället för att gå i soporna.

Vegansk matlagning hemma

– Det kommer att finnas programpunkter som visar hur besökarna kan göra mat på hemmaplan. Bland annat kommer Gustav Johansson som driver vegobloggen “Jävligt gott”, att finnas på plats. Men även massa annat kul så som en rad olika workshops med vegansk och vegetarisk mat för att visa hur man bäst och lättast tillagar detta.

Fokus på matproduktion

– Det kommer att finnas gott om lokala varor att smaka på och till försäljning varje dag. Bland annat från stadsbrukare, men även aquaponik-odlade grönsaker kommer att finnas på plats.

Lär dig “rädda” grönsaker

– Det kommer att finnas ett stort fokus på att rädda mat och hur man lär sig förädla mat så den håller längre, bland annat genom syrnings-workshops.

Diskdisco

– I år kommer Kulturkalaset i samverkan med förvaltningen kretslopp och vatten försöka att angripa problemet med engångsartiklar. Som en pilot kommer Green Corner helt köras utan engångsartiklar och istället diskas allt i en diskcontainer och återanvänds. Satsningen invigs av ett diskdisco på tisdagen.

Bergums andelsjordbruk kommer att sälja ekologiska grönsaker under Göteborgs Kulturkalas.
Bergums andelsjordbruk kommer att sälja ekologiska grönsaker under Göteborgs Kulturkalas.

Ekologiska grönsaker på Kulturkalaset

Under Göteborgs Kulturkalas kommer över 90 matförsäljare att finnas på plats. En av dem av Jenny Persson som driver ett andelsjordbruk i Olofstorp utanför Angered.

Konceptet, som hon har utvecklat tillsammans med en kollega, är att erbjuda prenumerationer av grönsaker.

Vad är definitionen av ett andelsjordbruk?

– Det är småskalig grönsaksodling. På vårt jordbruk hyr vi mark på en gård för att odla grönsaker, konceptet är att man prenumererar på grönsaker på årsbasis. I dagsläget har vi kapacitet för ungefär 30 kunder som får grönsaker varje vecka från midsommar.

Är allt ni odlar ekologiskt?

– Vi är inte certifierade, men vi odlar enligt ekologiska principer. Det innebär att ingen kommer att kontrollera vårt jordbruk, men också att vi inte behöver betala den ganska höga avgiften till Krav. Eftersom vi har direktkontakt med kunderna vet de att vi odlar enligt ekologiska principer. De är också ute och kollar på odlingarna och ser det vi håller på med.

Hur viktigt är det att vi äter mer hållbart?

– Min generella ståndpunkt är att det är jätteviktigt, men sen är frågan hur man kan göra det hållbart för alla. Här i Sverige köper vi in väldigt mycket mat från andra länder som vi inte har möjligheten att odla här. Förutsättningarna i de länderna kanske inte är varken hållbara eller rättvisa, men det handlar också mycket om politik. Människor måste acceptera att de inte kan få saker när de vill ha det, och det vet jag inte om människor är villiga att offra.

Vad är första steget för att börja odla sina egna grönsaker?

– Börja med att hitta en plats som man vill göra detta på. Om man inte har en gård kan det vara en kolonilott, en trädgård, en vän som har en trädgård, eller vad som helst. Se till att det finns rätt förutsättningar så att logistiken fungerar. Man bör ha tillgång till vatten och kunna få tag på gödsel på ett smidigt sätt. Kolla också upp vad det är för jord, det kan ta ett tag att bearbeta upp jorden i vissa fall.

Jenny Persson kommer att finnas på plats under Göteborgs Kulturkalas i augusti för att sälja grönsaker och prata om hur det är att driva ett andelsjordbruk.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro