ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kunderna blir blåsta på Icas jättevinst

Gustaf Eriksson · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012

Ica gjorde en vinst på ungefär en miljard för årets tredje kvartal. Det är rekord. Men kunderna kommer inte märka superresultatet. – Vi planerar inga generella prissänkningar, säger presschefen Staffan Ekengren.

klar

Artikellänk är kopierad

Livsmedelsjätten Ica rapporterar en vinst på 964 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det är hela fyra gånger så mycket som motsvarande period förra året. Rörelseresultatet blev drygt en miljard - det är rekord för dagligvaruhandlaren. 

Men kunderna har inte mycket anledning att jubla. Ica planerar nämligen inte att sänka några priser efter jättevinsten. – Nej, vi planerar inga generella prissänkningar på grund av det här, säger Ica:s presschef Staffan Ekengren. 

Han poängterar att siffrorna som släpptes i dag gäller Ica-koncernen. En stor del av de 1 350 Ica-butikerna som finns i Sverige ägs av handlarna själva och sätter sina egna priser. – Vi har en jämförelsevis liten marginal på det vi säljer. Dessutom är det så att matpriserna är komplexa. De styrs bland annat av råvarukostnader och valutaförändringar.

Jan Berntoft är generalsekreterare för Sveriges konsumenter. Han menar att den enorma vinsten kan vara ett tecken på att den svenska livsmedelsbranschen fungerar dåligt.  – Ica är en väldigt stor aktör med nästan hälften av marknaden. Det blir en oligopol-liknande situation, ungefär som i banksektorn. Vinsten kan tyda på att konkurrensen inte fungerar, säger han.

Och det kan komma att bli värre framöver, enligt Jan Berntoft. – Ica är väldigt professionella och har butiker på väldigt attraktiva ställen. De kan komma att växa ännu mer framöver och då kan de utnyttja sin ställning och höja priserna, säger han.

För missnöjda konsumenter är rådet klart: Byt butik.  – Om man tycker att priserna är oskäliga får man rösta med fötterna, säger Jan Berntoft.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro