ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kungen använde skattemiljoner till slott

Aron Andersson · 13 Jun 2013
Uppdaterad 13 Jun 2013
Kungen använde 9 miljoner skattekronor för att renovera slott

Kungen använde 9 miljoner skattekronor för att renovera slott Foto: Scanpix


När kungen renoverade slottet Stenhammar för totalt 35 miljoner kronor, kom nio miljoner från skattebetalarna. Det visar en granskning från SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt avtalet där kungen arrenderar slottet som privatperson ska han själv stå för alla renoveringskostnader, skriver SVT

Kungen betalar bara 1 500 kronor om året för att arrendera hela godset med slott, 150 byggnader och 2 200 hektar mark. Enligt avtalet är han skyldig att själv betala för renoveringar och underhåll. Enligt hovets ekonomichef Jan Lindman kan inte ens apanaget användas för att täcka dessa kostnader.

– Verksamheten här har ingenting med apanaget att göra, utan det är kungens privata pengar som det handlar om. Apanaget skall användas till statsbesök, länsbesök, personal, informationsavdelning – och inte till Stenhammar, säger Jan Lindman till SVT.

SVT har granskat det senaste underhållet och det visar sig att staten betalat drygt nio miljoner till renoveringen. När de frågar kungen har han ingen större lust att svara på frågor. – Nu har vi talat färdigt om det här, ok? Tack skall du ha, bra, säger han.

Både fastighetsverket och hovets ekonomichef bekräftar att staten bekostat en del av renoveringen.

De nya uppgifterna är skäl till en mer omfattande granskning av kungens ekonomi, anser konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP). 

– Finns det flera kanaler som går till kungen och vilka summor handlar det i så fall om, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro