ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kungen är stenrik privat – god för över 300 miljoner

Matilda Bjerlöw · 30 Okt 2012
Uppdaterad 30 Okt 2012
Kung Carl XVI Gustaf är god för över 300 miljoner. Och då pratar vi bara om hans privata egendom.

Kung Carl XVI Gustaf är god för över 300 miljoner. Och då pratar vi bara om hans privata egendom. Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX


De senaste tio åren har Carl XVI tjänat nära 134 miljoner kronor. Samtidigt begär han mer och mer pengar av staten för att klara sitt uppdrag som statschef.

klar

Artikellänk är kopierad

BILDTEXTRA: Här är kungens dyrgripar.

Carl XVI Gustaf har en privat förmögenhet på över 300 miljoner kronor, enligt en stor granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Han begär ständigt mer pengar av staten för att klara av sitt uppdrag – men hur han använder de här skattepengarna vet bara hovet. För ett år sedan bad riksdagen om mer öppenhet, men än så länge har ingenting hänt, skriver DN.

Kartläggningen visar att kungahuset, bara i år, får 122 miljoner i anslag av skattebetalarna. Ungefär hälften går till Slottsstaten, som förvaltar det kungliga kulturarvet. Resten går till Hovstaten och ska täcka bland annat kostnaderna för representation, personal, mat och hushåll. För dessa dryga 60 miljoner finns inga som helst redovisningskrav.

Samtidigt som regeringen går med på att ge kungahuset mer och mer pengar, och samtidigt som kungahuset hävdar att de varje år går back, blir Carl XVI Gustaf allt rikare privat. Bara de senaste åren har hans privata förmögenhet gett nästan 134 miljoner i avkastning.

Och kungen har ingen skyldighet att redovisa hur stor del av skattepengarna han använder privat.

– Han har den här uppgiften som statschef och för det får han ett apanage som han får råda över. Han får själv skapa sin organisation och sköta sitt jobb, säger Lena Westin, ämnesråd på regeringskansliet, till DN.

Oppositionen har krävt ökad insyn i hur Hovstaten använder sina pengar, och sedan ett riksdagsbeslut för snart ett år sedan jobbar regeringen på att få till en ny överenskommelse om ökad öppenhet. Men det går trögt. Senast hovet gick med på större öppenhet var för sju år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro