ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kungen får miljoner i jordbruksstöd

metro · 8 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Kung Carl XVI Gustaf har fått jordbruksstöd på minst 2,2 miljoner kronor från EU för sitt gods Stenhammar i Sörmland under 2013.

klar

Artikellänk är kopierad

Det rapporterar SR:s Ekot som har tagit del av siffror från Jordbruksverket.

Ett gårdsstöd på nära en miljon kronor har precis betalats ut. Under året har kungen dessutom fått vallstöd, betesstöd och stöd för ekologisk odling. Enligt Jan Lindman, överintendent vid hovet och kungens representant på Stenhammar gods, så har kungen tagit emot stöd i flera år.

– EU-stöd till Stenhammar har utgått under lång tid. Själv har jag varit med i fyra år, men godset har fått stöd under många år, långt innan jag kom in. Jag kan inte tala om hur mycket pengar det rör sig om, för jag har inte siffrorna här i dag, säger han.

TT: Finns det några betänkligheter med att kungen tar emot skattepengar för sitt jordbruk?

– Stenhammar bedriver ett jordbruk som består av ekologisk köttproduktion, och det gör vi i Sverige i konkurrens med andra gårdar av liknande karaktär. Då lyder vi också under samma regelverk och är berättigade till stöd som vi också tar emot.

Chefen för EU-kommissionen i Sverige, Pierre Schellekens, resonerar på samma sätt.

– Vi gör ingen skillnad på människa och människa. Uppfyller du kriterierna så har du tillgång till stöden, säger han till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro