ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kungen såg Wiehes tal som engagerat

TT · 11 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sångaren Mikael Wiehe kallade den danska invandringspolitiken en "skam" i sitt tal under den danska kungafamiljens besök i Sverige. 

Sångaren Mikael Wiehe kallade den danska invandringspolitiken en "skam" i sitt tal under den danska kungafamiljens besök i Sverige.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Engagerat, tycker kungen om framträdandet av artisten Mikael Wiehe under statsbesöket i Danmark där Wiehe kritiserade den danska invandringspolitiken.Mikael Wiehe, själv av dansk-svensk börd, var inbjuden att kåsera och spela när årets Öresundsting öppnades i Köpenhamn under det pågående svenska statsbesöket i Danmark. Längs första publikraden satt kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, det danska regentparet drottning Margrethe och prins Henrik och kronprins Frederik.Halvvägs i kåseriet säger Wiehe att danskar numera flyttar till Malmö inte enbart för att köpa billigare bostad och bil utan därför "att det stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans ifrån."-Det är en skam, sade Wiehe och sade också att han i Sverige allt oftare hör människor tala om "pölsefascismen". Efter en avslutande sång om "att stå emot" möttes han av uppskattande applåder och visslingar.Dagen efter refererades framträdandet i svenska medier med tonvikt på att artisten skämt ut den svenska kungafamiljen. När TT ber kungen om en kommentar svarar han via hovets informationschef Nina Eldh:-Det var ett personligt och engagerat kåseri. Händelsen har i Sverige blivit till en storm i ett vattenglas. Under statsbesökets sista dag på fredagen möter både kungen och drottningen pressen för en avslutande träff. De har då tagit Öresundsbron över till Malmö där besökets svenska galamiddag hålls under kvällen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro