ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kungsörsbon får mest pengar över

Peter Löwendahl-Nyrén · 6 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lidingöbon kan stoppa en extra månadslön i fickan. Men det är Kungsörsbon som har mest pengar att leva för runt Mälaren.I Lidingö tjänar ett par i 30-39-årsåldern 58 830 kronor i månaden före skatt. I Kungsör tjänar samma par 40 290. Men när alla kostnader har dragits är det tvärtom: Lidingöparet går back 190 kronor varje månad, medan Kungsörsparet har 8 500 kronor över.– Vi ser svart på vitt här att det har blivit svårare i de riktigt dyra orterna, för en vanlig inkomsttagare, säger Ylva Yngvesson, chef på Swedbanks institut för privatekonomi som har undersökt levnadskostnaderna i 18 kommuner runt Mälaren.

Kungsörs kommunalråd, Pelle Strengbom (s), är naturligtvis nöjd med resultatet på undersökningen och hoppas att det kan få fler att bli sugna på att flytta till den västra delen av Mälardalen.– Har man gjort boendekarriär i Sockholmsområdet så kan man skapa sig en enormt bra ekonomiskt plattform och få minst samma standard och få väldigt mycket pengar över dessutom om man väljer att flytta hit, säger han.

Och det var precis vad Patrik Aleslöv och Liselotte Andersson, med barnen Alexander, 3,5 år, och Ida, 2 år, gjorde. – Vi bodde i andra hand i Stockholm och priset för den lägenheten motsvarade vad vi betalade för att bygga nytt i Arboga, säger Patrik Aleslöv.Eftersom han och sambon har fått två barn sedan de flyttade till Arboga, en grannkommun till Kungörs, har han svårt att beräkna om de har bättre ekonomi nu än de hade när de bodde i Stockholm. Men vissa skillnader är tydliga:– Vi gick på babysim, det kostade 4–500 kronor för åtta gånger, i Stockholm kostar det 2 000. Allt runtomkring, alla fritidsaktiviteter. Och allt är nåbart med gång eller cykel.

"Lidingö framställs som den rika kommunen"

Inte heller Lidingös kommunalråd, Paul Lindquist (m), ser negativt på undersökningen.– Den här typen av undersökningar där Lidingö framställs som den rika kommunen, det fastställer naturligtvis den myt som finns sedan lång tid tillbaka, även om de pekar på en väsentlig sak, nämligen att det är dyrt att bo i attraktiva områden, det blir ofrånkomligt så.Ylva Yngvesson, vad kan man lära sig av det här resultatet?– Lyft blicken något och titta med ett annat perspektivet på det här – vad får boendet ha för roll i din ekonomi? Hur mycket är du beredd att lägga på boendet? Hur mycket vill du ha för att kunna göra annat i livet?

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro