ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kupp på känd boxningsklubb – tungt kriminell ny ordförande

Annica Ögren · 18 Jun 2018
Uppdaterad 19 Jun 2018
En person med insyn i klubben har berättat att mannen "kuppade" sig in i röstningen om ordförandeskapet.

En person med insyn i klubben har berättat att mannen "kuppade" sig in i röstningen om ordförandeskapet. Foto: Shutterstock och Privat


I en av landets äldsta boxningsklubbar genomfördes nyligen en "kupp" när den nya ordföranden röstades igenom. Den nyvalda mannen är en 41-åring som finns med i över 20 punkter i polisens belastningsregister. Ett av fallen är fortfarande under utredning.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av maj i år höll boxningsklubben – lokaliserad i Stockholm – sitt årliga styrelsemöte. Enligt uppgifter till Metro ”kuppade” en man med tung kriminell bakgrund sig igenom röstningen om ordförandeskapet och blev därmed vald till klubbens nya ordförande.

Enligt klubbens officiella uttalande om mötet var mannen inte med som ett av valberedningens förslag. En person med god insyn i klubben har berättat för Metro att mannen “kuppade” till sig posten som ny ordförande för boxningsklubben.

– Det var en kupp på mötet där han hade samlat en massa ungdomar som är medlemmar i klubben men som inte brukar delta i mötena, och de röstade på honom, säger personen.

Har nolltolerans mot kriminalitet

Klubben är en av landets äldsta, och föreningen som klubben tillhör är en av landets mest välkända och har verksamheter inom en rad olika idrotter.

– Vi har en historia av att jobba emot kriminalitet och har nolltolerans mot det. Vi ska få bort ungdomarna från gatorna och lära dem ta ut ilskan på en säck i träningslokalen istället för ute i verkligheten. Jag tycker det är tråkigt att han valde att själv bli ordförande, det kan uppfattas fel av våra medlemmar och också av folk runt omkring, säger personen.

quotation startVi har en historia av att jobba emot kriminalitet och har nolltolerans mot det.quotation end

Den nya ordföranden, en 41-årig man, förekommer sedan tidigare på över 20 punkter i polisens belastningsregister. Ett av fallen är fortfarande under utredning, där han misstänks för köp av sexuella tjänster. Händelsen ska ha skett under 2016 då mannen ska ha betalat en prostituerad person för att utföra samlag med mannen, mot 1 500 kronor. Polisens prostitutionsgrupp bedrev spaning på den misstänkta adressen i Stockholmsområdet när de såg mannen dyka upp, varpå de kunde gripa honom på plats då han var känd för polisen sedan tidigare för att ha köpt liknande tjänster.

Sköt mot poliser

Mannen dömdes redan 2002 för försök till mord och fick sex års fängelse, men blev frigiven efter cirka fyra år. Enligt tingsrättens dom försökte mannen, tillsammans med en annan person, döda två poliser under en biljakt i Västerås. Polismännen färdades i en civilpolisbil och männen ska ha skjutit mot dem vid upprepade tillfällen och med två pistoler, från en annan bil.

Han har även dömts för medhjälp till det så kallade postrånet i Göteborg 2008, där ett antal män tvingade elva anställda på postterminalen vid järnvägsstationen i Göteborg att ligga ner på golvet under vapenhot. Totalt dömdes 13 män för inblandning i rånet. Rånarna planerade att komma över 80 miljoner, men rånet misslyckades och de kom endast över en halv miljon.

Enligt tingsrätten planerade männen rånet noga och besköt polishelikoptrar och polisbilar, brände bilar, placerade ut bombattrapper och slängde ut fotanglar strax före och under rånet. Allt för att avleda polisens uppmärksamhet från att ett stort rån var på gång.

quotation startSituationen är inte idealisk, men det är inte första gången en sådan här sak händer i vår klubb, eller andra stora klubbar i landet.quotation end

I åtalet gällande medhjälp till rån var mannen även misstänkt för ringa narkotikabrott och medhjälp till sabotage liksom grov olovlig körning. Han dömdes till fängelse i fyra år och elva månader, men blev frigiven efter två år.

År 2014 dömdes han på nytt – även denna gång till fängelse i ett år och två månader – för en rad olika stölder av varor från såväl en matbutik som en sminkaffär, grovt olovlig körning, häleri, våldsamt motstånd och märkesförfalskning.

”Ibland blir det fel”

Metro har varit i kontakt med styrelsens ordförande, som därmed är den högsta ansvarige för föreningens varumärke. Han känner till händelsen, men menar att ”kuppen” var medlemmarnas idé och inte den nya ordförandens egen vilja.

– Så var det absolut inte kan jag säga, de uppgifter jag har fått säger att han har blivit övertalad, och ibland blir det fel. Det är ju en jättejobbig situation, men även för honom för att han har blivit övertalad. Det är inte en fråga om att han har kommit på detta själv.

Har du varit i kontakt med personen själv i fråga?

– Nej, det har jag inte, och det behöver jag inte heller. De utreder det här internt inom klubben.

Vad betyder det här för föreningens varumärke?

– Situationen är inte idealisk, men det är inte första gången en sådan här sak händer i vår klubb, eller andra stora klubbar i landet. Men tanken är att det ska vara ett nytt möte på onsdag där han självmant kommer avsäga sig ordförandeskapet.

Mannen står åtalad i ett pågående fall, hur ser du på det?

– Ja, och det är därför han inte ska sitta på den här posten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro