ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kuratorn: Så bemöter du någon som fått missfall

Evelina Pålsson · 29 Sep 2016
Uppdaterad 30 Sep 2016
Anna Sterner Ranégie och hennes kollega Anna Karlsson tar tillsammans emot personer som fått missfall på Kvinnokliniken på  Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.  

Anna Sterner Ranégie och hennes kollega Anna Karlsson tar tillsammans emot personer som fått missfall på Kvinnokliniken på  Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.  


Stöd från närstående är otroligt viktigt för den som drabbas av ett missfall. Men hur stöttar du en vän eller kollega på bästa sätt? Kuratorn Anna Sterner Ranégie ger sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

När någon drabbas av ett missfall erbjuder vården kuratorsamtal. Anna Sterner Ranégie är en av två kuratorer på kvinnokliniken på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.

– Vi är alla individer och har behov av olika saker men jag tänker att det bästa är att säga att jag finns här och jag lyssnar på dig om du vill prata, säger hon.

► LÄS MER: Gynekologen: Många känner skam trots att missfall är vanligt

Enligt henne är det viktigast att visa att du finns där och att den som fått ett missfall kan vända sig till dig när den vill och känner för det. En del personer har svårt för att höra av sig och då är det enligt Anna bra om du ser till att höra av dig för att fråga hur det är eller om personen behöver hjälp med något.

– Du kanske kan bjuda på middag eller komma med fika och hjälpa till med avlastning i vardagen. Att hjälpa till med praktiska saker kan vara det bästa stödet, säger hon.

Det gäller också att vara lyhörd. Säger man att man inte orkar prata så måste du acceptera det. Av osäkerhet för vad man ska säga väljer en del personer att undvika den drabbade. Något som Anna avråder då det märks när någon håller sig undan.

– Det kan räcka med en kram för att visa att man finns där, säger hon.

Att peppa genom att säga ”ni kan försöka igen” är inte heller någonting hon rekommenderar.

– När någon säger så känns det ytligt eftersom ingen vet vad som kommer hända i framtiden, varken den drabbade själv eller den som säger det vet om personen kommer kunna få barn eller bli gravid igen så att säga så är onödigt.

► LÄS MER: Sara födde sitt döda barn i vecka 20: ”Förlossningen tog tolv timmar”

Att återvända till jobbet kan kännas ångestfyllt. Som drabbad tänker man enligt Anna på vilka frågor som kommer ställas.

– Att tycka synd om är inte stärkande. Säg att du finns där och visa det, stanna upp och våga stanna kvar och lyssna så kommer vad du ska säga naturligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro