ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kurdernas varning till svenske forskaren: Faller vår front kan IS hota Europa

Tobias Berg · 25 Feb 2015
Uppdaterad 25 Feb 2015
Forskaren Marco Nilsson har intervjuat kurder som slåss mot IS och berättar om en utsatt front som hotar att falla utan ökat stöd från väst.

Forskaren Marco Nilsson har intervjuat kurder som slåss mot IS och berättar om en utsatt front som hotar att falla utan ökat stöd från väst. Foto: TT / Högskolan i Jönköping


Terrorgruppen IS framryckningar i Syrien och Irak sätter hård press på fronten i Kurdistan. Den svenske forskaren Marco Nilsson har besökt fronten där kurderna nu varnar för att de behöver mer stöd från väst för att kunna stå emot IS.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska konfliktforskaren Marco Nilsson kom i förra veckan hem från en resa till fronten i Kurdistan där kurderna kämpar för att hålla IS tillbaka. Han berättar om dåligt beväpnade militärer som behöver mer stöd för att kunna bekämpa IS längst den mer än 100 mil långa fronten.

– Ur ett militärt perspektiv räcker inte det stöd som finns nu, säger Marco Nilsson till Metro.

Marco Nilsson har i sin tidigare forskning intervjuat svenska jihadister som rest till Syrien och Irak för att kämpa för IS. Nu har han rest till Irak och Kurdistan för att intervju de soldater som slåss för att stoppa IS expansion.

– Kurdernas ser konflikten på två sätt, dels försvarar de sitt land men de ser också konflikten i ett större perspektiv, att de försvarar värderingar så som demokrati och frihet. Många sa att det är en konflikt mellan IS och världen och de är i fronten, berättar han.

►LÄS MER: Rättsexperten: Därför är det svårt för Sverige att kriminalisera terroresor till IS

Marco Nilsson vittnar också om en stor frustration bland kurdiska soldater som ofta är sämre utrustade än IS-styrkorna och som tvingas köpa sin egen ammunition och använder gamla vapen. De beklagade sig också över att det flygunderstöd som erbjuds av västländer inte används tillräckligt aggressivt för att attackera IS positioner utan bara upprätthåller ett status qou.

– Kurderna säger att om deras front faller så kan IS hota även Europa, att de försvarar demokratiska värderingar, säger han och tillägger:

– Kurderna är tacksamma men behöver mer hjälp.

Den bild av en hårt utsatt front i Kurdistan, som Marco Nilsson beskriver, delas också av Hans Brun, forskare på Kings College, London. Enligt honom har IS nu anpassat sig efter de amerikanskledda flygbombningarna, bland annat genom att flytta sig närmare fienden, vilket gjort att flygangreppen blivit mindre effektiva.

– Förr eller senare kommer det behövas markinsats det är jag övertygad om. Kurderna är för svaga, säger han

► LÄS MER: Svenske Adam vill dö som martyr för IS: "Det behövs folk som ska offras"

Hans Brun påpekar också att de problem som kurderna står inför även gäller andra minoriteter i regionen som assyrier, syrianer och yazidier. Att sätta in västerländsk marktrupp menar han dock inte är helt oproblematiskt eftersom IS har som mål att dra in västländer i en blodig konflikt, vilket USA vet om. Men oavsett om USA vill gå in med marktrupp eller inte kan det bli oundvikligt med den nuvarande utvecklingen, tror han.

– Kurderna har en väldigt stolt tradition av militärt motstånd och att kurderna öppet säger att de sitter i klistret innebär att det är illa, säger Hans Brun.

►LÄS MER: Skolkurator i Örebro: Elever pratar om terrorresor och vet var IS träningsläger ligger.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro