ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kurdo Baksi: "Han var inte någon ledare"

TT · 15 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den svensk-kurdiske journalisten och debattören Kurdo Baksi ger en helt annan bild av den dödade svensken i Irak än Säpo och amerikansk militär. Enligt honom stämmer det att mannen, var aktiv i irakiska al-Qaida. Men han ska absolut inte, som amerikansk militär påstår, vara andreman i nätverket.

- För att själva verka mer framgångsrika försöker amerikanerna överdriva betydelsen av alla terrorister de dödar, säger Kurdo Baksi till TT.

Baksi säger att han har fått sina uppgifter från kontakter med lokala myndigheter i Mosul, där mannen dödades, och från politiker i Irak.

Enligt Baksi ska han först ha kidnappats av anhängare till den avrättade irakiske diktatorn Saddam Hussein. Hans källor uppger att det var dem militären var ute efter när de gick in i huset där Abu Qaswara befann sig. Det ska också ha varit Saddam-anhängarna som tvingat Abu Qaswara bära den bombväst som detonerades när militären gick in i huset.

- Militären viste inte att han var där när de gick in i huset. Att han dödades var en slump, säger Baksi.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro