ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kusligt bra surround – helt utan sladdtjafs

Jonas Saha · 28 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Svagheten hos YSP-600 ligger i basen, vilket sänker den totala upplevelsen.

Svagheten hos YSP-600 ligger i basen, vilket sänker den totala upplevelsen.


Yamaha YSP-600

klar

Artikellänk är kopierad

KABELFRITT. Ett bra surroundljud är förknippat med flera högtalare, bökig placering och kabeldragning – vilket avskräcker många från att njuta av hembions förlovade land. Yamaha tror sig ha en lösning i ljudprojektorn YSP-600, en modell i den lägre prisklassen. Det är en liten, snygg enhet som diskret kan placeras i tv-bänken. Den fungerar alltså som en ersättning för alla högtalare i ett komplett hembiosystem. Hela 18 högtalarelement har byggts in i YSP-600. Ljudet skickas ut i olika riktningar och tar hjälp av tak och väggar för att hamna rätt. Att ställa in ljudinställningarna blir således en avgörande punkt för ljudkvaliteten.

Ljudprojektorn är full av anslutningsmöjligheter så att båda digitalboxar och spelkonsoler kopplas in utan problem. Som hos lite dyrare hembiosystem har Yamaha byggt in möjligheten för automatisk inställning. Man placerar den medföljande mikrofonen ungefär där man kommer att sitta och så kör man i gång inställningsprogrammet. För att YSP-600 ska producera ett optimalt ljud gäller det att ha ett rum utan alltför många öppningar som inte går att stänga till. Detta för att ljudet ska kunna studsa rätt. Det gäller då att inte ha alltför många tavlor eller hyllor på väggarna som kan dämpa ljudets väg.Inställningsdelen är tids-krävande och något krånglig, men det är helt klart värt mödan. Yamaha YSP-600 ger ett     klart ljud när man lyssnar på musik och när man ser på en film erkänner jag gladeligen att surroundljudet infinner sig, trots att ljudet kommer från en endaste, liten enhet. Det är lite kusligt när man ser på film och hör ljudet komma från olika håll när man vet att det inte finns några högtalare bakom soffan.Lyssnar du på musik kan du förvänta dig ett levande ljud och ljudprojektorn klarar de flesta musikstilar utan direkta anmärkningar.Svagheten i YSP-600 är basen. Den når inte upp i samma klass som mellanregistret och diskanten vilket tyvärr sänker den totala upplevelsen, och det är mer påtagligt i film än i musik. Naturligtvis går det bra att köpa till en subwoofer och koppla ihop den med YSP-600.Yamaha YSP-600 är en underbar enhet. Man får ett bra stereoljud, den lyckas kusligt väl med surroundljudet och att man slipper kabeldragningen är för vissa den bästa fördelen. Det man ska tänka på är att placera ljudprojektorn i ett rum utan många öppningar och för den riktiga filmupplevelsen rekommenderar vi att man köper till en subwoofer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Saha
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro