ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kuwaits premiärminister får börja om

Stockholm TT · 2 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Emiren av Kuwait Sabah al-Ahmad al-Sabah har bett premiärminister Nasir Muhammad al-Ahmad al-Sabah att bilda en ny regering, trots att parlamentsvalet i torsdags blev något av en misstroendeförklaring mot hans förra ministär.

I ett dekret från emiren ges premiärministern - som är hans brorson - uppdraget igen, rapporterade nyhetsbyrån Kuna på söndagen. Enligt kuwaitisk lag måste regeringen avgå efter parlamentsval.

Oppositionen, som är en löst sammansatt allians av islamister, liberaler och nationalister, vann 33 av 50 mandat - tillräckligt för att driva igenom lagförslag, vilket bäddar för en intressant utveckling. Parlamentet ska samlas den 12 juli.

I valet i torsdags fick kvinnor rösta och kandidera till parlamentet för första gången. Ingen av de 28 kvinnor som ställde upp lyckades bli invald.

Valet tidigarelades eftersom regeringen och oppositionen var oeniga om valsystemet. Anklagelser om röstköp förekommer; det har man velat komma åt genom att ändra på valkretsindelningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro