ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvalificerad fyllemat

Björn af Kleen · 4 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Gamla Streets lokaler har genomgått en förvandling och blivit Hornstull Strand Etablissement. 

Gamla Streets lokaler har genomgått en förvandling och blivit Hornstull Strand Etablissement. 


klar

Artikellänk är kopierad

Köfte serverad i mellanrättsstorlek.
Köfte serverad i mellanrättsstorlek.
BBQ Chicken är schyst ölmat.
BBQ Chicken är schyst ölmat.

Hornstull Strand EtablissementBetyg: •••ERSÄTTARE. Street, nu nedlagt, var aldrig min typ av etablissemang. Det gamla garaget under Liljeholmsbron var lite för typiskt Hornstull efter gentrifieringen. Menyn stolt ekologisk, klientelet inte sällan barnvagnsförsett, inredningen källarchic med nakna glödlampor, kylslagna cementgolv och vinskåp med förrådsgaller.

Jag tror början till slutet för krogen inleddes valhösten 2006, då miljöpartiet firade att man kommit över femprocentsgränsen med en meny av dinkelkorn och råmarinerad spetskål på just Street. I augusti i år kom konkursbeskedet.

Ersättaren, Strand, har nog större chanser att överleva eftersom menyn rent konceptuellt ligger närmare den konsert- och klubbverksamhet som pågår i lokalen bredvid.

Strand serverar kort sagt kvalificerad fyllemat, den typ av varma och geggiga grejer folk köar för i timtal på rockfestivaler: piroger, langos, grytor, spett. Det är schyst ölmat – fast serverad i mellanrättsstorlek för en hundring skålen. På två blir man mätt.

Att arvtagaren till ett ekotempel med lokala leverantörer beslutar sig för att servera foklig världsmat är förstås långt ifrån halal. Ordet vulgärt yttrades i mitt världsvana bordssällskap.

Att ha såväl asiatiskt, amerikanskt som karibiskt på menyn är väl lite som att en klädbutik skulle sälja ett sortiment av bikini, pälsmössa och sarong samtidigt.

Dock tror jag att dessa disparata godsaker kan fungera som madeleinekakor för den sönderblåsta Hornstullspubliken. Fler svenskar har erfarenhet av budget – än gourmetturism. Dessa globala gatuköksklassiker kan väcka ljuva backpackminnen till liv.

Det är helt enkelt rätt kul att sitta och kladda med fyra fem ostiga quesadillas med jalapeños till förrätt (75), ett par matiga baby back ribs med pommes frites och majs-kolv (130) till varmrätt, och en after eight-söt milkshake till efterrätt (50). Till det en massa kaliforniskt Zinfandel (390).

På Södermalm finns just nu inget ställe där jag hellre skulle vilja bli packad och få cravings på än Strand.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro