ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvalitén går som en röd tråd i menyn

Carl Reinholdtzon Belfrage · 17 Jun 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016
Kockarna vill lyfta den indiska matkulturen till den nivån där den hör hemma.

Kockarna vill lyfta den indiska matkulturen till den nivån där den hör hemma. Foto: Emelie Lager


Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Daawat.

klar

Artikellänk är kopierad

Att inte den indiska restaurangen Daawat fått mer uppmärksamhet är en smärre skandal. Här har vi en resturang som vid en första blick kan anses något påver. Kanske till och med lite ful. Restaurangen kunde väl egentligen drapera DVD-utgåvan av Fyra nyanser av brunt. Men. Skit i det. Vi kan väl sätta allt på kitsch-kontot och gå vidare?

Gå vidare till att koncentrera oss på maten. För maten här är riktigt bra. Indisk mat ses ofta som billig take-away-mat. Och fine, så kan det ju vara, men jag känner samtidigt att den indiska kokkonsten är så mycket mer värd. I kronor räknat. Och så är den ju ansedd i övriga världen.

Det finns många indiska restauranger med stjärnor där ute. Svindyra, dessutom. Men här i Sverige får de kämpa på med någon slags osynlig prisspärr varför en indisk varmrätt kostar som en förrätt från annat gastronomiskt uttryck. Detta är märkligt, minst sagt, men gör tyvärr att många indiska restauranger i detta mycket otacksamma läge köper in billigare och sämre råvaror för att klara den psykologiska prisbilden och för att klara marginalerna.

Men andra kämpar emot. Vill lyfta den indiska matkulturen till där den hör hemma. Och här är Daawat ett riktigt lokomotiv. Det spelar ingen roll om du springer in för ett naan-bröd och en Cobra-öl eller en lång avsmakningsmeny baserad på den specialimporterade tandoor-ugnen, det blir alltid en bra upplevelse här. Råvarorna är väl utvalda och kockarna är riktigt, riktigt bra på det de gör.

Jag tar ofta in klassiker som tandoori-chicken och chicken tikka masala och får en rätt som jag inte upplevt i landet tidigare. Det är färgstarkt, mustigt, komplext och gräddigt gott. Balansen finns där och det är inte bara gräddig barnmat med dåligt ris utan kvaliteten här går som en röd tråd genom hela upplevelsen. Men även mer udda val som saftig hummer eller marinerad krabba visar sig vara utsökta hot.

Så, varför inte bara bjuda in hela familjen till denna lite undanskymda skatt. Du kommer knappt märka det i plånboken samt få så mycket extra julklappar av din familj att du helt enkelt går plus.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro