ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvartersindiern: Ekorätter med mild krydda

Jonas Cramby · 26 Jan 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
Ekologisk Chicken tikka masala.

Ekologisk Chicken tikka masala. Foto: Klara Leo


På Restaurang Ris serveras ekologiskt kött och ovanligt många fiskrätter. Men Jonas Cramby tycker att de inte riktigt når upp till grannen Indian Gardens nivå.

klar

Artikellänk är kopierad

Restaurang RIs på Hallandsgatan är en indisk kvarterskrog med ekologiskt tänk.
Restaurang RIs på Hallandsgatan är en indisk kvarterskrog med ekologiskt tänk.Foto: Klara Leo
Förrättstallriken.
Förrättstallriken.Foto: Klara Leo
Resturang Ris.
Resturang Ris.Foto: Klara Leo

Indisk mat har länge varit ett av få riktigt bra alternativ när vegetarianer blivit sugna på att lyxa till det med något som inte smakar långkok hemma hos Thomas DiLeva. Men nu kan även den kräsne råvarufetischisten och etiska köttätaren njuta av sin favoritcurry utan att drabbas av mardrömmar om smältande poler, resistenta bakterier och ledsna kossor. På restaurang Ris på Hallandsgatan på Söder erbjuds nämligen, som första indier i stan, ekologisk kyckling från Bosarp gård, hängmörad kravbiff från Bonna Kött samt ekologiskt lamm från Ervalla gård. Och eftersom krögarnas bakgrund finns i Bangalen i Bangladesh så hittar man även betydligt fler fiskrätter än den gamla vanliga, trötta jätteräkan. Så här i baksmällan efter de senaste årens köttbrakfest är det ett smart initiativ som jag tror att många fler mellanpriskrogar kommer följa. Även om menyn är lika lång som hos den vanliga kvartersindiern så märks Restaurang Ris lite högre ambitioner även bland dryckerna: de serverar specialkomponerade drinkar, ett par bra viner och en god starkpangare från mikrobryggeriet Pang Pang! i Hökarängen. Dock måste jag säga att de har en bit kvar innan matlagningen når upp till exempel närbelägna Indian Gardens nivåer. Även kravmärkt kyckling kan bli torr och vid mitt besök är den tandooritillagade varianten för 219 kronor så hårt grillad att den kunde ha strötts över floden Ganges. Den serveras dock med en fräsch och ovanligt mild cashewnötssås, en god hemlagad chutney samt en liten skål dhal – en indisk linssoppa som följer med samtliga huvudrätter och smakar av ungdomens punkgrytor. Bättre är i så fall Telapia Bhunan (179 kronor) som består av filén från en aborrliknande fisk serverad med lök, paprika, koriander och grön chili i en mellanstark sås – som även den skulle behöva beskrivas mild. Så gillar du stark mat och planerar ett besök här kan du antagligen gå direkt på de grövre grejerna. Kort sagt: Restaurang Ris är en trevlig ekologisk kvartersindier, som det än så länge inte är värt att resa över stan för att käka på.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro