ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvarts miljon små barn ska få vaccin

Daniel Boman · 13 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Runt en miljon svenskar väntas insjukna i den nya influensan. Anneli Söderberg kommer att låta vaccinera sonen Eric, sju månader, efter beslutet om att även de mindre barnen bör få vaccin.

Runt en miljon svenskar väntas insjukna i den nya influensan. Anneli Söderberg kommer att låta vaccinera sonen Eric, sju månader, efter beslutet om att även de mindre barnen bör få vaccin. Foto: Linnea Arbab Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

 Nya influensan breder ut sig. Ökar mest bland barn. Beslut i går: Även bebisar bör bli vaccinerade.Alla barn mellan sex månader och tre år, närmare bestämt 250 000 små barn,  omfattas av det nya vaccinerings­beslutet, som meddelades av Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i går.Anledningen är att små barn blir sjukare än vuxna – och att inga allvarliga ­biverkningar har upptäckts bland de barn som har vaccinerats.– Barn i åldern noll–fyra år är den grupp som ökar mest bland sjukdomsfallen. Och barn blir oftare svårt sjuka och måste läggas in på sjukhus, det är en anledning till att åldern sänkts, säger Andreas Heddini, biträdande stats­epidemolog på Smittskyddsinstitutet.Barn vaccineras med en halv dos (0,25 ml). Vaccinet ges vid två tillfällen med minst tre veckors mellanrum.Sjukvårdsupplysningen nedringdes i går av oroliga föräldrar som ville ha råd om när och var de kan vaccinera sina barn.Enligt Heddini är det viktigt att föräldrarna litar till sitt omdöme.– Är man orolig är det bättre att man tar upprepade kontakter med sjukvården. Men om barnet bara är snuvigt och hostar finns ingen anledning till panik.

”Klart man blir lite fundersam”

Anneli Söderberg i Solna är mamma till Eric, sju månader. I går fick hon veta att sonen också ska vaccineras mot svininfluensan. – Klart att man blir lite fundersam när beskeden ändras och allt går så fort.Hon känner sig ganska säker på att de ska vaccinera honom. Resten av familjen har redan gjort det.– Om man ställer det i relation till att få influensan så är nog vaccinering bättre. Det känns som det enda rätta. Det är ju de här små som blir sjukast – de har ju inget immunförsvar över huvud taget, ­säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro