ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kvinna attackerades i tunnelbanan – poliser i annan vagn såg överfallet

Karl Enn Henricsson · 18 Dec 2017
Uppdaterad 19 Dec 2017
En 27-årig man döms för ett sexöverfall på en kvinna i tunnelbanan. Arkivbild.

En 27-årig man döms för ett sexöverfall på en kvinna i tunnelbanan. Arkivbild. Foto: TT


Kvinnan attackerades av en okänd man i tunnelbanan. Två poliser såg överfallet från en annan vagn och ingrep när tåget stannade vid en station. Nu har en 27-åring dömts för sexuellt ofredande och misshandel.

klar

Artikellänk är kopierad

Tunnelbanefärden blev en mardröm för kvinnan. Hon var på väg hem från skolan och vid T-centralen i Stockholm fann hon sig ensam i tunnelbanevagnen tillsammans med två män. En av männen, en 27-åring, kom emot henne. Han utdelade ett slag med öppen hand mot hennes huvud, har hon berättat. Hon lyckades springa till änden av vagnen, fick upp sin mobiltelefon och ringde polisen. Hon fick ett till slag, han tog ett grepp om hennes underliv och han höll i henne, har hon vidare berättat.

Samtidigt befann sig två poliser, som skulle på en föreläsning, i den framförvarande vagnen. De såg överfallet. En av poliserna skrek ”polis” och bankade på rutan till vagnen för att avbryta överfallet, men ljudet gick inte fram till den andra vagnen. ”Det kändes som om det hela kunde eskalera till en våldtäkt”, har en av poliserna berättat. Då tåget slutligen stannade vid en station, sprang poliserna in i den andra vagnen och grep 27-årignen.

– Det här är ett oprovocerat angrepp från en för henne okänd man, säger åklagare Debika Ray Berghog.

Överfallet genomfördes den 7 november, och mannen åtalades i första hand för våldtäktsförsök.

Men nu döms han för misshandel och sexuellt ofredande av kvinnan. ”Den beröring som skett av målsägandens underliv har uppenbart haft ett sexuellt syfte och skulle i sig kunna tala för att han syftat utföra en våldtäkt, men utesluter inte andra möjliga scenarios, där uppsåtet varit mer begränsat”, skriver rätten i sin dom. ”Det kan också framhållas att den aktuella tunnelbaneresan har varit kort, troligen som mest två minuter”.

Kvinnan har berättat att hon efter händelsen fått en panikångestattack, att den påverkat henne skolgång och att hon inte vågat åka tunnelbana ensam. 27-åringen, som nekat till brott, ska betala skadestånd till kvinnan om nästan 18 000 kronor.

Han döms även för hot mot tjänsteman för att ha dödshotat en av poliserna som grep honom. Polisen får dock inget skadestånd eftersom hotet inte var ”allvarligare än att han hade haft anledning att räkna med det i sitt arbete”.

27-åringen döms även för ringa narkotikabrott och ringa stöld. Straffet blir tre månaders fängelse.

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro