ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna bar kjol i Saudiarabien – nu jagas hon av polis

Linnéa Borgert · 18 Jul 2017
Uppdaterad 18 Jul 2017
Många kräver att kvinnan ska gripas och åtalas.

Många kräver att kvinnan ska gripas och åtalas.


En video på en kvinna som bär en kort kjol och magtröja i Saudiarabien har väckt starka reaktioner. Nu utreder saudisk polis henne för att ha brutit mot lagen, skriver Buzzfeed.

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen lade en kvinna från Saudiarabien upp en video på Snapshat där hon promenerar genom ett historiskt fort i Ushayqir, som ligger i den konservativa Najid-regionen.. På sig har hon en kort kjol och en topp.

Mindre än ett dygn efter att kvinnan postade klippet twittrade den saudiska ”moralpolisen”, som ska se till att religösa lagar följs i landet, att man har startat en utredning mot kvinnan, enligt Buzzfeed. Saudisk lag kräver nämligen att kvinnor ska ha på sig en abaya, ett löst sittande plagg som täcker kroppen, när de visar sig i offentliga rum.

Videon har väckt starka reaktioner på sociala medier. Vissa kräver att kvinnan ska gripas och åtalas. Andra hyllar henne. Många poängterar också det faktum att Ivanka och Melania Trump hade på sig liknande kläder under den amerikanska presidenten Donald Trumps besök i landet.

”Jag ser ingen skillnad på de här två bilderna: 1) När Trumps dotter är på tv stöttar vi kvinnors rättigheter. 2) Men ingen bryr sig om den saudiska kvinnan för hon är är inte på tv, och de vill att hon grips”, skriver en användare på Twitter.

I april valdes Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission, vilket fick stark kritik från många håll. Nu har frågan återigen fått liv i sociala medier.

”Vi lever på 2000-talet och en kvinna har på sig en kjol i Saudiarabien och det är ett brott. Ändå är dessa barbarer med i FN:s kvinnokommission?”, skriver en användare på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro