ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna dog efter hårdhänt sex – blev inte våldtagen enligt domstol

Aron Andersson · 4 Nov 2014
Uppdaterad 4 Nov 2014
Indien har haft protester mot flera uppmärksammade våldtäktsfall. Bilden är från en tidigare protest.

Indien har haft protester mot flera uppmärksammade våldtäktsfall. Bilden är från en tidigare protest. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

En 65-årig kvinna hittades död i sängen bredvid en 45-årig man. Trots skador på hennes underliv frias mannen från våldtäkt. Flera protesterar nu mot domslutet.

Enligt åklagare ska den 45-åriga mannen ha våldtagit kvinnan när hon var påverkad. 45-åringen dömdes först till 10 års fängelse. Men nu har en högre domstolsinstans i Delhi beslutat att fria mannen.

Enligt ett uttalande från domstolen har den 65-åriga kvinnan dött som följd av ett våldsamt samlag, men det kan inte bevisas att det rör sig om våldtäkt eller att hon inte samtyckte. Kvinnan ska visserligen ha fått skador på sitt underliv, men inte på resten av kroppen.

– Alltså är vi av den åsikt att det inte kan anses bevisat bortom allt tvivel att den åtalade hade sex med den avlidna mot hennes vilja eller samtycke, säger domarna Pradeep Nandrajog och Mukta Gupta enligt Wall Street Journal.

Det var redan i december 2010 som kvinnan hittades död i sin lägenhet. Bredvid henne låg den 45-åriga mannen som då var berusad och sov.

Juristen och kvinnorättsaktivisten Vrinda Grover menar att domstolen gjort fel i sin bedömning av kvinnans skador.

– Varför skulle avsaknaden av skador innebära samtycke? Domstolen i detta fall tolkar inte bevisen som framförs på ett sätt som lagen och rättsvetenskapen kräver, säger hon till Wall Street Journal.

Enligt ett tillägg till Indiens lagstiftning kring våldtäkt från 2013 ska en kvinna som inte fysiskt förhindrar penetration inte per automatik anses samtycka till sex. Det är på denna punkt som Vrinda Grover menar att domstolen tolkat bevisen felaktigt.

Dessutom skriver domstolen i sitt utlåtande att kvinnan på grund av sin ålder redan passerat klimakteriet, vilket fått flera att reagera. 

– Domarna förstår inte vad ett våldtäktsbrott är, att det kan utföras mot någon som är en månad gammal eller mot någon som är 80 år gammal, säger Vrinda Grover.

►LÄS MER: Lurade hem dotterns våldtäktsman och torterade honom till döds

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro