ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna dömd för mord på sambo

TT · 31 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna som slog sin sambo i huvudet med en slägghammare och sedan lämpade honom överbord från parets segelbåt har dömts till åtta års fängelse.

Kvinnan slog sin sambo i huvudet med en slägghammare. Sedan kastade hon kroppen överbord från parets segelbåt.För det dömdes hon i Uddevalla på torsdagen till åtta års fängelse för dråp.Kvinnan var åtalad för mord och enligt åklagaren var det ett överlagt brott - hon hade planerat att döda sin sambo i ilskan och besvikelsen över att deras 30 år långa förhållande hade tagit slut.I kvinnans version hotade hon sambon med en slägghammare och när han försökte ta den från henne föll han baklänges och slog sig själv i huvudet med släggan. Kvinnan slog sedan ytterligare två slag mot mannens huvud och plockade av honom flytvästen innan hon lämpade honom överbord.Hon trodde då att sambon redan var död och hennes egna släggslag efter det, beskrev hon själv som ett slags hjälplöshetsslag.

Tingsrätten tror inte på hennes beskrivning av hur mannen faller och på något sätt slår släggan i huvudet på sig själv. De skador han fått har kvinnan gett honom. Dessutom insåg hon att mannen kanske fortfarande levde när hon kastade honom i havet, enligt rätten.Men att därifrån ta steget till att kvinnan medvetet planerat att ta livet av sin sambo vill rätten inte ta. Visst hade hon uttalat hot, men man kan bara spekulera i hur konkreta hennes tankar var, anser tingsrätten och kommer fram till att det som hände ombord på segelbåten skedde i hastigt mod.Rätten väger också in att kvinnan mådde psykiskt dåligt och uppvisade ett stört beteende när hon attackerade mannen. Hon var dock enligt den rättspsykiatriska utredningen inte så sjuk att hon inte kan dömas för vad hon gjort.Kvinnan ska betala skadestånd till den döde sambons anhöriga på totalt 173 500 kronor. Bland annat får mannens nya livskamrat skadestånd. Där är rätten inte enig i sin bedömning - en av nämndemännen har skrivit sig skiljaktig.Åklagaren, Bo Ericsson, överväger att överklaga domen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro