ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kvinna gav Trump långfingret - fick sparken

Hermann Dill · 7 Nov 2017
Uppdaterad 7 Nov 2017
Den omtalade bilden.

Den omtalade bilden. Foto: AFP/TT


Julie Briskman var ute och cyklade när President Donald Trump passerade henne med sin bilkaravan. Då gav Julie Trump långfingret. När hennes arbetsgivare fick reda på det sparkades hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden på Julie Briskmans ”långfingerattack” fick global spridning efter att den togs den 28 oktober i Virginia, nära Trump Golf Resort. Och det har fått konsekvenser för Julie Briskman.

För när hennes arbetsgivare Akima LLC – som har flera tunga statliga kontrakt bland annat inom kommunikation – såg bilden valde de att avskeda henne.

Briskman berättade för Huffington Post att företagsledningen kallade henne till ett möte där cheferna ska ha berättat för henne att de klassificerade bilden som ”oförskämd” eller ”obscen” och de ansåg därför att den kränktes deras sociala medier policy eftersom hon hade lagt upp bilden på sina Twitter- och Facebookkonton.

Briskman sade att hon hade betonat till ledningen att det inte var arbetstid när fotografiet togs och att hon inte hade nämnt hennes arbetsgivare på sociala medier. Briskman påstår också att en manlig kollega fick fortsätta sitt jobb efter att ha raderat ett inlägg som ansågs vara stötande i en separat incident. Hon frågar sig därför varför hon omedelbart avskedades från hennes roll.

Trots att hon förlorade sitt jobb säger Briskman till Huffington Post att hon inte ångrar sig.

”På vissa sätt mår jag bättre än någonsin. Jag är arg över var vårt land är just nu. Jag är rädd. Det här var en möjlighet för mig att säga något och göra min röst hörd”.

Pressfotografen Mike Smialowski, som tog fotografiet, berättade för nyhetsbyrån AFP att det är vanligt att se att folk protesterade och göra obscena gester när presidentens bilkaravan kommer körandes eller i andra offentliga sammanhang. Vanligtvis brukar han inte ta bilder på det, men Briskman visade långfingrat flera gånger och försökte även cykla ikapp Trump bilkortege så att hon kunde visa honom långfingret igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hermann Dill
Hermann Dill
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro