ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna kastade tårta på Jimmie Åkesson

Aron Andersson · 5 Nov 2013
Uppdaterad 6 Dec 2016
Ett stort antal personer hade samlats på Nytorget för att protestera mot Åkessons boksignering. 

Ett stort antal personer hade samlats på Nytorget för att protestera mot Åkessons boksignering.  Foto: Natanael Johansson


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har attackerats med en tårta i ansiktet. En kvinna ska ha kastat tårtan på en boksignering i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen bildade ring runt platsen efter tumultet.
Polisen bildade ring runt platsen efter tumultet.Foto: Natanael Johansson
Foto: Elina Bratt Lejring

Åkesson var på plats vid Nytorget i Stockholm för att signera en ny bok under tisdagskvällen, när en kvinna trängde sig fram och slängde en tårta på honom, skriver Aftonbladet.– En kvinna, som var klädd som en tant men kan ha varit yngre, stöttade sig fram och tryckte den i ansiktet på Jimmie, säger partiledarens pressekreterare Linus Bylund, till Metro.

Hur kunde hon ta sig fram?– Du får egentligen ställa den frågan till ordningsmakten, eller polisen, jag kan inte kommentera proceduren kring vår säkerhet. Men det är tydligt att det brustit anseende folksamlingen framför signeringen.

Poliser som fanns på plats kunde dock snabbt ta hand om kvinnan.– Kvinnan är frihetsberövad, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmpolisen till Metro.

Jimmie Åkesson fördes från platsen av Säpo, och boksigneringen avbröts.– Vi ville ta oss tillbaka till platsen efter att ha tvättat Jimmies ansikte och glasögon, men det är säkerhetspolisen som beslutar, och de tillät oss inte återvända till boksigneringen, säger Linus Bylund.

Flera demonstranter hade samlats på platsen för att protestera mot boksigneringen, och Säpo är fåordiga om händelsen.– Jag vill inte spekulera i hur det kunde hända, utan det kommer att inledas en brottsutredning som syftar till att klarlägga händelseförlopp och ansvar, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Är det inte Säpos ansvar?– Vi är inte ute efter att skuldbelägga någon, vare sig säkerhetspolisen eller polisen, utan kommer att utreda det inträffade.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro