ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna levde med hotbild – ska ha mördats med tabletter

Karl Enn Henricsson · 20 Mar 2018
Uppdaterad 20 Mar 2018
Mannen har åtalats för att ha pressat in tabletter i kvinnans mun, och därefter hållit för den så att hon kvävdes. Arkivbild.

Mannen har åtalats för att ha pressat in tabletter i kvinnans mun, och därefter hållit för den så att hon kvävdes. Arkivbild. Foto: Polisen


Kvinnan ska under flera år ha känt sig hotad av sin ex-man. Hon dog i augusti av vad som först bedömdes som hjärtstopp. Men rättsläkaren fattade misstankar och nu är ex-mannen åtalad för mord. Han ska ha pressat ner tabletter i hennes svalg och därefter hållit för hennes mun, enligt åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan, som var i 40-årsåldern, hade två barn tillsammans med den nu 35-årige mannen. Paret gick skilda vägar och under de senaste åren ska hon ha varit rädd för mannen, enligt åklagaren.

– Samtidigt får man beakta att de har barn tillsammans och att han hade umgängesrätt, så de träffades ibland, säger åklagare Frida Rylander.

Under perioder bodde hon även i skyddat boende. Den 28 augusti larmades polis till kvinnans bostad i Nacka kommun.

– Kvinnan hämtade inte barnen i skolan, och skolan ringde då till honom. Han åkte hem till henne, larmade och polisen åkte dit på ett misstänkt hjärtstopp. Det här behandlades först inte som ett brott och man spärrade inte av platsen, säger Frida Rylander.

Men då rättsläkaren undersökte kvinnan uppstod misstankar om någon annan hade orsakat hennes död.

– Hon hade en stor klump tabletter i halsen. Inget har kommit ner och det tyder på att hon inte har svalt dem, säger Frida Rylander.

35-åringen har ”pressat in tabletter i hennes mun/svalg och därefter hållit för/tryckt för hennes mun varvid NN kvävts till döds till följd av andningshinder”, enligt åtalet.

En förundersökning inleddes den 30 augusti, enligt åklagaren, men 35-åringen anhölls först i början av oktober.

– Vi hade först ingen skäligen misstänkt, men det framkom uppgifter från vittnen att hon känt rädsla och hot från honom. Genom masttömningar framkom att hans telefon kopplat upp vid brottsplatsen på förmiddagen den aktuella dagen, och det är besvärande för honom, säger Frida Rylander.

Åklagaren misstänker att mannen kom hem till kvinnan på morgonen den 28 augusti, och att hon då ska ha dödats. Efter att först ha nekat att han varit där, har han berättat att han åkte dit för att hämta verktyg i ett förråd.

– Det är många indicier i det här målet, men jag tycker bevisningen är god. Det är klart man önskar att brottsplatsen hade spärrats av direkt, men vi har ändå tekniska fynd. Hans dna fanns under hennes naglar, och jag skulle säga att det är typiska avvärjningsskador, säger Frida Rylander.

Hon pekar även på den ansökan om gemensam vårdnad som kom in till skatteverket den 1 september, och där polisen anser att kvinnans underskrift är förfalskad.

Mannen åtalades för mord, vilket NVP.se, har rapporterat om. Åklagaren vill inte uttala sig om motivet, men rättegången har precis inletts. Bland vittnena finns personal från kvinnojouren som ska vittna om att kvinnan känt en hotbild och rädsla för 35-åringen.

Har mannen utretts för brott mot henne tidigare?

– Inte såvitt jag vet, säger Frida Rylander.

Mannen försvaras av advokat Niklas Österberg, som säger:

– Min klient förnekar brott, i övrigt vill jag inte uttala mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro