ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna på asylboende ska ha hotats med våldtäkt – tvingades flytta

Joel Linde · 30 Nov 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
Polis tillkallades när stämningen blev hotfull.

Polis tillkallades när stämningen blev hotfull. Foto: TT


Polisen tillkallades av boendets personal när stämningen blev allt mer hätsk. Vittnen säger att runt 30 män försökte forcera kvinnans dörr. De ska ha uttalat hot om våldtäkt, och att de skulle döda hennes son.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på onsdagen den 25 november som ungefär 30 män på ett asylboende i Västernorrland ska ha hotat en kvinna med våldtäkt och hennes tonåriga son till livet. Anledningen är enligt vittnesmål att kvinnan befann sig i Sverige utan en man.

Personal på boendet larmade polis när de kände hur stämningen blev allt oroligare och att det fanns risk för att det skulle eskalera.

LÄS MER
Kvinna skulle ha hotats med våldtäkt – vittne ger helt annan bild

– De hotade den här kvinnan till livet, och de skulle våldta henne på grund av att hon då, enligt deras sätt att se det, var en brottsling på grund av att hon då inte hade någon man med sig här i Sverige, säger förundersökningsledare Kenneth Magnusson.

– De här männen vill kanske själva ha hit sina fruar och barn, men andras fruar och barn beter man sig så här emot. Det de kallar för heder kallar jag för fullständig och total avsaknad av densamma.

Kvinnan och hennes son är nu förflyttade, och Migrationsverket ser allvarligt på händelsen.

– Familjen önskade flytta därifrån så snart som möjligt. Det löste vi genom att de fick lämna boendet dagen efter, och vi upplevde att de var nöjda med den lösningen, säger  Daniel Redbrink, på Migrationsverket.

Flytten ska enligt uppgift ha gått lugnt till, och det är nu upp till polis att utreda vad som kommer hända med de hotfulla männen.

►LÄS MER: Migrationsministern om SD:s lista över asylboenden: ”Avskyvärt!”

Verksamhetschefen för boendet bekräftar att händelsen ägt rum, men vill inte kommentera några specifika hot eller ytterligare detaljer kring vad som inträffat.

– Vi gjorde bedömningen att situationen skulle kunna eskalera och valde därför att tillkalla polisen, vilket vi alltid gör i sådana situationer, säger han.

Hur jobbar ni med att upprätthålla en trygg miljö för de boende?

– Det är ett ständigt pågående arbete, det är viktigt att vi är ute på anläggningarna och har en nära dialog med de boende. Men vi jobbar med människor, det är dynamiskt och organiskt, anläggningarna är unika och vi måste anpassa ledarskap och arbete utifrån de förutsättningar som finns. Det kommer in folk som påverkar boendet på olika sätt, så våra förutsättningar förändras dagligen. Händelsen är anmäld och rubriceras som olaga hot.

Enligt Kenneth Magnusson ska ingripandet ha gått relativt lugnt till då inga fler anmälningar har gjorts.

Allehanda.sevar först med att rapportera om händelsen.

►LÄS MER: Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro