ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna: Så gör du karriär

Lisa Classon · 6 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Catharina Nordlund är själv inte ett exempel på att kvinnor inte gör karriär, men hon säger att hon fått många kommentarer om att hon är chef. Speciellt efter att hon blivit mamma.

– Det är inte så jämställt som man kan tro. Min man är till exempel pappaledig två dagar i veckan och får mycket beröm, medan det anses som konstigt att jag jobbar så mycket som mamma, säger Catharina Nordlund, chefredaktör på tidningen Chef.

Kvinnor anses fotfarande vara dem som ska ta huvudansvaret för föräldraskapet.– Mannen anses vara en hjälte som är hemma två dagar per vecka, jag anses vara en dålig mamma som inte är föräldraledig mer med vår minsting.

Förutom de olika förväntningarna på mäns och kvinnors föräldraskap är det grundläggande att ändra strukturer och normer på arbetsplatserna. Det tror Emma Pihl, vice vd på Wiminvetst, ett företag som verkar för att få fler kvinnor i ledande positioner. – Företag har invanda strukturer där män oftast har varit chefer, förebilderna är män och det manliga är normen. Män förväntas vara mer benägna att inta ledande positioner, medan kvinnor inte i lika stor utsträckning förväntas att ta på sig ledarskap.

Emma Pihls bästa karriärtips för kvinnor:

Träna på motgångar. Många kvinnor är högpresterande och perfektionister. Det är viktigt att lära sig att allt inte alltid måste vara perfekt. • Utnyttja dina talanger. Använd dig av dina bra egenskaper och utveckla dig i de områden där du redan har talang. • Be om feedback. Utvärdera dig själv och be även andra om hjälp. Vad är bra och vad kan utvecklas. • Gör karriär för din egen skull. Utgå i vad som är positivt för just dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Classon
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro