ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna skulle ha hotats med våldtäkt – vittne ger helt annan bild

Joel Linde · 1 Dec 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
Bilden föreställer inte någon i artikeln.

Bilden föreställer inte någon i artikeln. Foto: Jessica Gow/TT


En bråk på ett asylboende uppmärksammades förra veckan eftersom det sades att en kvinna skulle ha hotats med våldtäkt. Nu berättar ett vittne en helt annan historia.

klar

Artikellänk är kopierad

Under förra veckan skedde ett bråk på ett asylboende i Sverige. Polis tillkallades. Metro pratade med polisens förundersökningsledare som återgav ett fruktansvärt vittnesmål.

Polisen hade fått höra från en kvinna på boendet att upp emot 30 män hade betett sig hotfullt mot en kvinna och hennes son, och att anledningen varit att kvinnan var i Sverige utan en man. Någon eller flera av männen ska till och med ha hotat med att våldta kvinnan och mörda sonen.

Men nu hörs röster inifrån boendet som beskriver en helt annan bild.

►LÄS MER: Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

Shukrullah Marjan talar flera språk, bland annat engelska, och hjälper ofta sina vänner på boendet att medla och konversera. Kvällen då allt utspelade sig fick han höra av kvinnan som ska ha blivit hotad att en yngre släkting till henne, som delade hennes rum, hade hamnat i konflikt med två andra män under en fotbollsmatch.

Exakt vad som hade hänt ville den unge mannen inte säga, men han förklarade att två män ville slåss med honom. Shukrullah frågade männen varför de ville slåss med den andra, men de nekade till att så skulle vara fallet.

– Jag försökte få reda på vad som hade hänt, men båda nekade att något speciellt skulle ha hänt. Men nu pratade alla redan om det och det spreds rykten, så jag sa åt alla att gå tillbaka till sina rum, säger han till Metro.

►LÄS MER: Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp

Men stämningen var redan orolig, och någon fick till slut personalen att ringa polisen, trots Shukrullahs invändningar. När polis kom till platsen pratade de enskilt med kvinnan, och efteråt sa de åt Shukrullah, som är en av få som pratar engelska, att informera de andra att inte störa kvinnan eller hennes släkting.

Dagen efter förflyttades kvinnan och hennes släkting, som tidigare uppgavs vara hennes son. Några uppgifter om en stor skara arga män som uttalat hot om våldtäkt och mord är det ingen på boendet som känner till.

– 30 personer? Det är något väldigt konstigt. Hur skulle det ha kunnat undgå någon? Det bor 150 personer här. Jag försökte förklara för polisen att det rörde sig om tre personer, och de bekräftade att de hade förstått. Jag förstår inte varför hela historian förändrades.

►LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte en spottande flykting i Sverige

Hur uppgifterna om de våldsamma hoten uppstod vet han inte, men han misstänker att kvinnan kanske ville förbättra sin egen situation och få hjälp från Migrationsverket genom att få det att verka som att hon var hotad.

Platschefen på boendet blev lika chockad när han hörde om hur konflikten hade återgivits.

– Det tragiska i hela historien är att ingen har hört något hot. Det känns som att de här språkförbistringarna har fått väldiga konsekvenser, säger han till Metro.

– Det är inte rättvist. Det känns fel både mot de som bor här och mot företaget. Det här påverkar politiken, det påverkar synen, för allmänheten, för alla egentligen.

Hans uppfattning av situationen är det funnits en liten konflikt och att rykten har spridits, mycket på grund av språkförbistringar.

– Från det till att 30 män ska döda och våldta. Det bor 90 procent familjer här, det blir ju så absurt.

►LÄS MER: Det finns inga belägg för hittade vapen på ett jämtländskt asylboende

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro