ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinna tillrättavisade grillare – fick höra att hon var dum i huvudet

Linnea Bergman · 26 Jul 2018
Uppdaterad 26 Jul 2018
"Det grillas som sjutton", säger Daniel Wikdahl på polisen.

"Det grillas som sjutton", säger Daniel Wikdahl på polisen. Foto: IBL


Trots megatorkan fortsätter människor att grilla. En kvinna som i går kväll tillrättavisade en grillare fick hon höra att hon var dum i huvudet. "En del tycker att förbudet gäller alla andra utom mig", säger Daniel Wikdahl, presstalesperson polisregion Mitt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är eldningsförbud i hela landet. Men bara under gårdagen fick polisen i Region Mitt, som inkluderar Gävleborg, Uppsala och Västmanland, in uppskattningsvis ett 20-tal samtal om grillningar i området.

– Det grillas som sjutton, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson polisregion Mitt.

Polisen ber oftast personen som ringer in att själv säga till grillarna så att polisen ska slippa åka ut. Men det tas inte alltid emot på ett bra sätt av grillarna.

– Folk har svårt att ta till sig av kritik när allmänheten säger åt dem, säger Daniel Wikdahl.

Vägrade släcka engångsgrill

I Hallstahammar tände några personer under tisdagskvällen en grill för att värma vatten. När en kvinna försökte säga till dem fick hon höra att hon var dum i huvudet. En annan person i Hallstahammar vägrade släcka sin engångsgrill som användes på tomten trots tillsägelse och polisen fick lov att även åka dit.

– Det är inte alldeles ovanligt att de reagerar så: det här ska du inte lägga dig i, stick härifrån, säger Daniel Wikdahl.

I Västerås grillade en familj på sin tomt. De släckte dock omedelbart när polisen kom till platsen.

Kände de inte till grillförbudet? 

– Min bild är att de inte gjorde det. Det är både och. En del känner inte till det, andra känner till det och struntar i det. De tänker att det gäller alla andra utom mig, säger Daniel Wikdahl.

”Får grilla nästa sommar i stället”

I Söderhamn eldades det vid ett bärplockarläger vid riksväg 83 under tisdagskvällen. Elden var släckt när polisen kom dit och polisen informerade om det strikta eldningsförbudet.

Även på många andra platser i landet rapporteras det om att människor fortsätter att grilla trots förbudet. I exempelvis Broby i Östra Göinge kommun i Skåne eldade fem män vid ett skogsparti vid Njuravägen under tisdagen. De misstänks nu för brott mot lagen om skydd mot olyckor.

Daniel Wikdahl på polisen har ett tydligt budskap.

– Sluta grilla! Jag ska också ha semester snart, men jag får inte heller grilla. Man får helt enkelt grilla nästa sommar i stället, säger han.

pil
Fakta: Eldningsförbd

Det är just nu eldningsförbud i hela landet.

Förbudet kan dock se olika ut på olika platser. Under de senaste dagarna har alltfler platser ett totalt eldningsförbud, där man inte ens får grilla i sin egen trädgård.

Under onsdagen gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och samhällsskydd och beredskap, ut till alla kommuner och landsting och uppmanade dem att införa ett totalt eldningsförbud.

Om man är osäker på vad som gäller där man bor kan man kontakta räddningstjänsten eller kommunen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro