ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnan som rattar projekten på Scania

Carin Hedström · 11 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Projektchef Catharina Modahl Nilsson håller koll på nära 300 projekt på Scania samtidigt. 

Projektchef Catharina Modahl Nilsson håller koll på nära 300 projekt på Scania samtidigt.  Foto: Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

PROJEKTCHEF. Trainee, provingenjör, projektledare, gruppchef, sektionschef och labbchef. Och sedan i augusti i år chef för projektkontoret. Catharina Modahl Nilsson är civilingenjören som tänkte bli pilot, men som i stället blev biten av lastbilar. Och som med ett kort avbrott har tillbringat de senaste 20 åren på Scania i Södertälje.– Jag var ett drygt år i Los Angeles också, för Sveriges tekniska attachéers räkning med uppdrag att studera utländska företags tekniska utveckling. Det var fantastiskt lärorikt, jag trivdes jättebra, men det var mest spännande i början. Efter ett tag haglade det ju inte in förändringar direkt, så det var lagom att åka hem då. Jag kände att jag ville påverka, inte bara rapportera.Och påverkar, det gör hon. På Scania bedrivs ungefär 70 stora och 200 mindre projekt, ständigt. Catharina Modahl Nilsson beskriver utvecklingsarbetet som ett legobygge: man tar inte fram nya modeller utan nya legobitar, i form av till exempel nya hytter, motorer eller växellådor. Hennes jobb är att leda de 37 projektledarna, se till att projekten bedrivs likadant.Modellen på Scania innebär att projektkontoret köper resultat från linjeorganisationen, inte resurser. Det betyder att kugghjulsexperten som behövs för att exempelvis göra en ny växellåda sitter kvar i linjen, och levererar sitt resultat till projektet.– Det är nog inte en jättevanlig projektmodell. Men det fungerar bra för oss. De experter vi behöver till olika delar växer inte på träd, och man kan inte binda upp en expert i fyra år för ett projekt.

Via projektkontoret där Catharina Modahl Nilsson har sin arbetsplats visar hon vägen in i en annan del av lokalen, och där syns projektkomplexiteten även visuellt. Den ena väggen täcks av en enorm magnettavla, som ett gigantiskt excel-ark fullt av gröna, röda, vita och gula magneter, med små visitkort med namn och bild på alla chefer som är, eller kan vara, involverade i ett projekt.

Tavlan talar om läget i alla projekt som pågår. – Vi kan alltid, alltid bli bättre. Och vi måste hela tiden utveckla våra metoder. Projektledare är ofta väldigt individualistiska, och att få ihop dem med de strukturerade teknikerna och med de utåtriktade marknadsmänniskorna, det är jättespännande, säger Catharina Modahl Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Carin Hedström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro