ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnliga debutanter på årets bokmässa

Peter Löwendahl · 27 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012

I år är det de kvinnliga debutanternas år på bokmässan. När årets bokfest drar i gång i dag ser laguppställningen något annorlunda ut än vanligt. Mindre internationellt, mer nordiskt. Metro har pratat debutböcker med tre av årets författarbesök.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det som framför alla känns roligt är att i det mottagande som boken har fått har de frågor som jag själv har funderat  väldigt mycket på genom åren lyfts, säger Golnaz Hashemzadeh om sin debutbok ”Hon är inte jag”.
– Det som framför alla känns roligt är att i det mottagande som boken har fått har de frågor som jag själv har funderat  väldigt mycket på genom åren lyfts, säger Golnaz Hashemzadeh om sin debutbok ”Hon är inte jag”.Foto: Gustav Hugosson

”Hon är inte som jag” vill Golnaz Hashemzadeh lyfta svårigheten det är för många att hitta och skapa sig en identitet.  

– Man har en väldigt stor möjlighet att flytta sig mellan världar i dag, och när man gör det blir frågan om identitet och tillhörighet väldigt viktig. I det här kan man bli rätt vilsen, säger hon.  

Boken handlar om en flicka som med sina föräldrar kommer till Sverige som flykting från Iran, och plötsligt inte känner sig välkommen någonstans. Samtidigt känner hon en stark press att lyckas i det Sverige hennes föräldrar offrat så mycket för att hon skulle få komma till.  

Hon har själv gått igenom mycket av det som huvudpersonen utsätts för. Nu menar hon dock att hon har landat i sig själv. 

–   Jag tror att det jag har landat i är just att jag är summan av så många komponenter. Och jag kan se det som en rikedom i stället för en svaghet.

Ia Genberg vill inte genrespecificera sin bok. 

–   Det var en berättelse som kom upp, och så hade jag tid att skriva den, säger hon. 

Boken handlar om tre personers fredag. 

– Jag försöker diskutera olika saker, jag försöker skriva om tiden. Och det handlar mycket om språket som jag försökte ha lite fart på.  

Som journalist är skrivandet inget som är främmande för Ia Genberg. 

– Det är enkelt att skriva saker som man kan redan. Att skriva en roman är mycket svårare än man kan föreställa sig. Bara att ha gjort det är en bedrift tycker jag.

N ina Hemmingssons första bok kom ut redan 2004. Men poesiboken ”Det var jag som kom hem till dig” är förs­ta gången hon publicerar något utan att ha tecknat till texten. Hon säger att det varit skönt att jobba utan bilder, och att hon under perioden när hon skrev utan bilder även tecknade utan text, och att det utvecklade tecknandet.

– Även bilderna blev mer poetiska, man behöver inte vara lika pedagogisk utan text, så att man läser bilderna och pratbubblorna i rätt ordning.

Dikterna handlar om henne själv och hur hon tycker att världen ser ut.

– Jag tycker att de är ­ganska rakt självbiografiska, men de blir ju lite absurda.

Fem tips från författarna:

Liv Strömquist

1.  Bland annat ”Einsteins fru” och ”Ja till liv”. – Jag skulle vilja tipsa om seminariet med Nina Björk om hennes nya bok ”Lyckliga i alla sina dagar”, på lördagen. 

Johanna Koljonen 

2.  Programledare. – Vi kommer att inleda hela alltihop på torsdag med att presentera Litteraturutredningens slutbetänkande. Jag kan avslöja att det blir måsteläsning.

Tomas Bannerhed

3. ”Korparna”. – Passa på att bekanta dig med landskapsskildraren, -poeten och bildkonstnären Folke Dahlberg, som uppmärksammas med anledning av att det är 100 år sedan han föddes. Bortglömd men briljant stilist.

Tomas Tranströmer

4.  Poet och Nobelpristagare – Jag rekommenderar ett eller flera besök i Rum för poesi på plan 2. Program torsdag–lördag med fritt inträde och diktuppläsningar.

Gunilla Bergström

5.  ”Alfons Åberg”. – Missa inte scenen ”Se människan” i G-hallen samt Stefan Castas seminarium på lördag klockan 12–12.20, ”Legenden om Den gröna cirkeln”. fotnot: mer info på www.bokmassan.se

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro