ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnliga psykopater svårare att upptäcka än manliga

Matilda Jansson · 10 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnliga psykopater missas oftare än manliga när rättspsykiatrin och kriminalvården gör riskbedömingar inför exempelvis permissioner. Det har forskaren Susanne Strand vid Mittuniversitetet kommit fram till genom att studera dömda kvinnor vid rättspsykiatriska klinikerna i Sundsvall och Växjö samt Hinsebergs kvinnofängelse.

MÄN ÄR NORM Det är när man bedömer det antisociala hos en person, då man bland annat tittar på tidigare brottsligt beteende, som problemen uppstår. – Där är män normen, och män och kvinnor skiljer sig åt på den punkten, menar Susanne Strand. I bedömningen tar man hänsyn till tidigare brottslighet, där manliga psykopater ofta har ett digert register med våldsbrott och stölder. – Kvinnliga psykopater har inte det här bagaget. Man kan ha ljugit och manipulerat sig fram i livet, men det är inget brottsligt.

FARA FÖR DE NÄRMASTE Genom att man inte tar hänsyn till det så kallade antisociala livet riskerar man enligt Susanne Strand att missa kvinnliga psykopater som löper hög risk att begå våldsbrott om de sätts på fri fot. – Det är främst för sina närmaste som de här kvinnorna utgör en fara, säger Susanne Strand. Det finns inga studier om hur vanligt det är att dömda kvinnor på permission begår våldsbrott. – Och även om det skulle finnas skulle siffrorna kanske inte säga så mycket. Eftersom det är familjen som drabbas är mörkertalet väldigt stort.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro